Az esztergom-kertvárosi hulladéklerakó rekultivációjáról

Az esztergom-kertvárosi hulladéklerakó rekultivációjáról

2013. 05. 06. 16:46

A 2013. május elején lezúduló heves zápor a Sátorkői út mentén fekvő építési területről nagy mennyiségű iszapos vizet hordott a környező kertvárosi utcákra. Az március 31-i esőzés alkalmával hasonló helyzet alakult ki, ezért a helyszínre érkező katasztrófavédelmi munkatársak akkor egy ideiglenes vízelvezető árok kiásását kezdeményezték. Az árok időközben betemetésre került, ezért májusban a házakba is befolyt az iszapos ár. Az ügy rendezésére a megyei katasztrófavédelem  május 4-én a helyszínen úgynevezett supervisor ellenőrzést tartott, ahol a katasztrófavédelem, a környezetvédelmi felügyelet, az ÁNTSZ, az önkormányzat és a vízügy munkatársai mellett a kivitelező cég képviselői is jelen voltak.

2013. május 6-án délelőtt 11-12 óra között kollégáimmal együtt külön helyszíni bejárást tartottunk a Sátorkői út mellett fekvő építkezésen. A bejárást követően újra azonnal írásban kértem a kivitelezőt, az illetékes hatóságokat, az építtetőt, az építés-felügyeletet, hogy a különösen nagy környezeti kockázatú beruházás terveit és kivitelezési munkálatait kiemelt körültekintéssel végezzék, valamint kértem a felelős tervező és műszaki ellenőr nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy minden az idevonatkozó jogszabályok és előírások betartásával készül.

A területen élő több száz család nevében 2013. május 15-ig kértem a teljes körű tájékoztatást, az építkezés ideje alatt az ideiglenes csapadékvíz elvezetés megnyugtató megoldásának azonnali biztosítását, valamint az engedélyezett tervek felülvizsgálatát.

Fontos tudni az ottlakóknak, hogy ebben az esetben Esztergom Város Önkormányzata csupán a terület tulajdonosaként jelezheti problémáit az építkezéssel kapcsolatban, a beruházást egy külön erre a célra létrehozott konzorcium végzi, ők választották ki közbeszerzés keretein belül a kivitelezőt is.

 

Esztergom, 2013. május 6.  

 

Tétényi Éva

Polgármester

2013. 05. 07. 8:06

Kedves Polgármester Asszony! Ritka, jó és hasznos, ha egy polgármester nem csak elhagyja a hivatalát, de képileg dokumentálja is azt. Ez a kertvárosi kép telitalálat. Ebből kellene sok. Mennyi a sok? Megnéztem a facebook profilját. Több amerikában készült fotó, képek a Budapesti Vidámparkból, Mosonmagyaróvár egy duzzasztója, székesfehérvári diploma átvétel, magányos zarándoklat ismétlő, stb. A szélfutta profilképről már nem is beszélve. Ezezk a képek beszédesek, csak nem arról szólnak, amiről kellene! Esztergomi érintettségű kép ugyanis alig akad! Ezért üdítő a kertvárosi fotó. Megjegyzem a ballagásról is sikerült olyan képet feltennie, ami nem fejezi ki a közösséget és az abba tartozást. Kicsit öncélúnak tűnik. 

No, ébresztő! Egy év múlva választások vannak, de legalábbis gőzerővel folyik majd jövő ilyenkor a kampány. Mit vár a választópolgár? Olyan polgármestert, aki gyakrabban hagyja el a hivatal falait az övéi közvetlen érdekében, amit mellesleg ügyesen dekomentál képileg. Mondok példát. Áll a kátyúnál és segíti az aszfaltmarást. Csömöszöli a friss bitument. Aggódva figyeli a Duna vízállását és a parton beszélget az érintett vízügyi szakemberrel, mondjuk a gátőrrel. Önfeledten ünnepel, mi több elindítja a lampionos felvonulást az esztergomi polgárok örömére. A sport napján (május 6.) kilátogat az uszodába és beszélget a fiatalokkal, vagy nyugdíjas úszókkal. A május 9-ei Győzelem Napján elültet egy emlékfát a BÉKE téren a BÉKE jegyében. Ez több mint jelkép! Ismerje fel a lehetőségeket és éljen vele. Holnap, május 8-án a Vöröskereszt tartja emléknapját. A Zsinagógában 10.00 - 12.00 között véradás van. Vegyen részt, adjon vért, ha nem tud, vagy nem akarlegalább látogassa meg a véradokat. 

Kedves Éva!  A fentiekben soroltak csak példái annak, hogy miként javítható a helyi kommunikáció. A város megnyerése pedig itt dől el, helyben! Aztán jöhet a többi. Akár Amerike is. 

Üdv. Marcus Gothicus