OKF: homokzsákokkal is védekezni kellett a sok eső miatt
Környezetünk
2013. máj. 3.

<p>A heves zivatarok miatt ötvennél több kidőlt fához és épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Több helyen a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű eső okozott gondot, volt ahol homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat a víztől - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek reggel az MTI-vel.</p>

Hajdu Márton elmondta, hogy a csütörtökön elsőként kora este kiadott narancssárga, másodfokú riasztásokat követően a tűzoltóknak egyre több helyen kellett beavatkozniuk. Az érintett megyékben a viharral összefüggésben több mint 80 riasztásuk volt, ezek között a legtöbbször Bács-Kiskun, Fejér és Pest megyében kérték a tűzoltók segítségét.
Ötvennél több alkalommal kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, de 7 épületkárnál is be kellett avatkozniuk, máshol szivattyúzniuk kellett.
Esztergomban egy utcában több házat homokzsákokkal kellett megvédeni a víztől – mondta Hajdu Márton.
Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a csütörtöki heves zivatarok során óránként több mint 100 kilométeres erősségű széllökést, másutt csaknem 50 milliméteres csapadékmennyiséget és jégesőt okozó zivatarcellát is rögzítettek.
Péntekre az ország egész területére figyelmeztetéseket adtak ki a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt. A heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

MTI

(forrás)