Hárs polgártárs megmentői
Környezetünk
2013. márc. 22.

<p>Egy 150 éves, gyönyörű, egészséges hársfát akar kivágatni a MÁV Piliscsabán. A település összefogott “Hárs polgártárs” védelmében, a falu első embere hivatalos levélben is tiltakozott a fa kivágása ellen. Ennek ellenére péntek reggel a vasúttársaság ki akarja vágni az öreg hársfát.</p>

Kép forrása

SEGÍTSÉG! SEGÍTSÉG!

Kedves PILISCSABAI POLGÁROK!

Nem tudom tudjátok-e, de a fák is hallanak…!
Sajnos ma meghallottam, hogy összeesküdtek ellenem és holnap reggel 7-óra után ki akarnak vágni!
Kérek mindenkit, hogy ossza meg a hírt és toborozzátok a védő sereget, azaz a megígért élőláncot!

Így kezdődik az a felhívás, amit a fa védelméért létrehozott Facebook-oldalon tettek közzé csütörtök este. Piliscsaba lakói március 16-án demonstráltak is a fa védelméért, miután két nappal korábban a térségben rekonstrukciót folytató MÁV képviselői bejelentették a matuzsálemi kort megélt fa kivágását – olvasható a Piliscsabáért Egyesület közleményében. A civilek szerint a helyi védettséget élvező fa kivágásáról úgy döntöttek, hogy a kivágáshoz nem kértek engedélyt. Ráadásul annak lehetősége nem szerepel sem az építési, sem az EU támogatással létrejött projekt környezetvédelmi engedélyében.

 

Nehezményezték azt is, hogy a beruházó, amely a projekt elején még tájékoztatta a lakosságot a terveiről, mára már csak az egyeztetés nélkül meghozott döntéseit közli. Azt kérték, hogy vegyék őket „emberszámba” és mivel számukra a hársfa szintén piliscsabai polgár, őt is vegyék emberszámba. Vegyék tudomásul, hogy a szóban forgó terült természetvédelmi terület és azon nem lehet akármit csinálni. Aki akar valamit az talál rá megoldást, aki nem akar valamit az talál rá kifogást” – mondta környéken élő civilek nevében felszólaló Andaházy Emese.

A MÁV illetékesei szerint a fa kivágását az indokolja, hogy éppen ott áll, ahol valamikor a távoli jövőben villamosításra kerülő vasútvonal felső vezetékének egyik tartóoszlopa állna. A civilek szerint egy ilyen banális ok miatt lehetetlenség kivágni egy védett fát, hiszen az oszlop könnyedén odébb helyezhető lenne pár méterrel, ha megvolna hozzá a kellő megértés és az akarat.

 

A civilek a küzdelmet folytatják a fáért, aláírásgyűjtésbe kezdtek és kezdeményezték a fa országos védelem alá helyezését, amely halasztó hatályú, vagyis az eljárás lefolytatásig a fát jelen állapotában kell hagyni. Az országos védelem alá helyezési kérelmükről értesítették a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-is, kérve őket a fakivágási terv elvetésre.

Ám sajnos a fa védelmére létrehozott Facebook oldalon csütörtök este hétkor megjelent elkeseredett felhívás szerint a MÁV pénteken ki fogja vágni az öreg hársfát. Ezért kérik a fáért aggódó polgárokat, hogy toborozzanak “védő sereget”, és holnap a fa körül alkossanak élőláncot, hogy megvédjék a kivágástól. Vajon sikerül megvédeniük “Hárs polgártársat?”

szeretlekmagyarorszag.hu

(forrás)