Tétényi Éva megvétózta a költségvetést
Közélet
2013. márc. 18.

<p>Tétényi Éva (független) polgármester megvétózta Esztergom költségvetését, és azt kéri, hogy március 28-án tárgyalja újra a testület - derült ki az MTI-hez hétfőn eljutatott meghívóból.</p>

    A polgármester az MTI-nek elmondta: a Fidesz-KDNP-frakció módosító indítványaival elfogadott költségvetés véleménye szerint súlyosan sérti az önkormányzat érdekeit, mert több feladatra nulla forintot tervezett, és veszélyezteti a közigazgatást is, hiszen például 24 embert építene le az polgármesteri hivatalból.
    Steindl Balázs, a Fidesz-KDNP-frakció vezetője szerint éppen a polgármester veszélyezteti a város működését azzal, hogy Esztergomnak a március 15-i határidőre nincs elfogadott költségvetése, mert az államháztartási törvény szerint a miniszter április 1-jétől a mulasztás megszüntetéséig felfüggeszti a helyi önkormányzatot megillető állami támogatás folyósítását.
    A frakcióvezető elmondta, hogy gyermekétkeztetésre ugyanakkora összeg van a költségvetésben, mint amit a polgármester tervezett, az óvodák finanszírozását pedig a tavalyihoz képest öt százalékkal növelték. A polgármesteri hivatal 82 fős létszámát valóban a törvényi minimumra, 62 főre kívánják csökkenteni, de ténylegesen is szinte ennyien dolgoznak, mert számos üres álláshely van a hivatalban.
    Steindl Balázs hozzátette, március 14-én a költségvetés elfogadása előtt néhány órával a helyi sajtónak Tétényi Éva közleményt jutatott el, ebben számokkal bizonyíthatóan valótlanságokat állított a Fidesz-KDNP-frakció javaslatairól, ezért jogi lépések megtételét mérlegelik.
    Tétényi Éva az MTI-nek a helyzet megoldását szintén az államháztartási törvényből vezette le, és elmondta, érvényes költségvetés nélkül a polgármester jogosult az önkormányzati gazdálkodás irányítására az előző évi kiadási előirányzatokon belül.
    Tétényi Éva hozzátette, Esztergomot különösebb kár nem éri az állaim normatíva felfüggesztésével, mivel az önkormányzat számláján állami inkasszó van, ezért a beérkező összeget az állam visszaveszi.

MTI

(forrás)