Magas a porkoncentráció Esztergomban
Egészségügy
2013. febr. 17.

<p>Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség<br />tájékoztatása szerint Esztergom város területén az elmúlt két napon (2013. 02. 14-15.) mért PM10 aerosol koncentráció meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. (75 µg/m 3)</p>

Archív fotó: Mitter Balázs

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját.A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek lehetnek a gyermekek, az idősek és a légúti betegségben szenvedők. Emiatt azt javasoljuk, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.

Javasolt a lakosság számára, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedési eszközökkel.

(forrás)