Költözik a vízivárosi Pestis Madonna szobor
Kultúra
2013. jan. 31.

<p>A holnap esedékes testületi ülés napirendi pontjai között két szobros téma is akad. Az egyik a Magvető szobor ügye, amit a Kormány a budapesti Kossuth térre akar elszállítani, a másik pedig az Immaculata vagy Pestis Madonna áthelyezése.</p>

Csodásan Photoshoppolt látványterv (kép forrása: esztergom.hu)

 

A kilencszáz áldozatot követelő pestisjárvány elmúlásának emlékére 1740-ben állított alkotás nem kerülne messzire, csak a Mindszenty tér szemközti oldalára, a templom elé. A műemlék szobornak amúgy nem a mostani az eredeti helye. Eredetileg a templom sekrestyéjében állt, később a Budai kapunál, majd 1865-ben került a mostani helyére egy tereprendezés alkalmával.

A mostani  költözés hátterében az áll, hogy a Szent Erzsébet Iskola belső udvarán egy tornaterem épül, aminek a megközelítése megoldást kíván. A szobor mögötti kerítést megnyitják, és két épület között alakítják ki a bejáratot. A szakvélemény szerint a közeli nyárfa is veszélyt jelent a Pestis Madonnára.

Az áthelyezéssel egy időben a szobrot felújítják. Az előzetes javaslat készítésére Kovács Jenő közszobrász-restaurátorművész kapott felkérést. Az áthelyezés és a helyreállítás költségeit a Szent Vincéről Elnevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata állja.

A helyszínrajz szerint mégsem lesz körforgalom a templom előtt

 

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértői véleményének kikérést követően a városi főépítészi iroda javasolta a vízivárosi templom előtti zöld területet, a pontos hely kijelölésére a régészeti feltárás után kerülhet sor.

A szobrot keretező vaskerítést nem állítják vissza, helyette a kompozíciót egy alacsony dombbal megemelik.

A Pestis Madonna mai helyén

(forrás)