Fidesz: A Kormányhivatal szerint Tétényi Éva jogellenesen járt el
Közélet
2012. nov. 19.

<p>A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya a képviselők megkeresésére reagálva megállapította, hogy a polgármester nem rendelhetett volna el két hét szünetet, valamint a 2012. november 22-én 16 órától folytatódó testületi ülés nem tekinthető képviselő testületi ülésnek.</p>

Mint ismeretes a 2012. november 8-i képviselő-testületi ülést polgármester asszony – nem először - mindenki megdöbbenésére megszakította és szünetet rendelt el, valamint közölte, hogy november 22-én folytatódik az ülés.

A Kormányhivatal levelében egyértelműen megállapítja, hogy Tétényi Éva jogszabályellenesen járt el, hiszen az SZMSZ-ben nincs olyan jogosítványa, hogy a képviselő-testületi ülést két hétre elnapolja.

A Kormányhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgármester 2012. november 22-én 16 órára a testület ülését nem hívta össze, ily módon az esemény álláspontjuk szerint nem tekinthető képviselő-testületi ülésnek, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy érvényes döntés csak a jogszabályoknak megfelelően összehívott képviselő-testületi ülésen születhet.

Tehát a november 22-én 16 órakor folytatódó ülés nem tekinthető testületi ülésnek, így azon érvényes döntés nem születhet!

A képviselő-testület Tétényi Éva törvényellenes magatartása miatt - többek között- nem tudott szavazni a rászorulók lakáshoz való jutásáról, Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévő ingatlanok őrzési tevékenységének ellátásáról, valamint az Északi városrész illetve Szamárhegy és Búbánat térsége víziközmű ellátásának pályázati úton való megvalósításáról. A közel egymilliárd forintos beruházás Esztergom városának nulla (!) forintjába kerülne és több mint ezer ember csatornával való ellátását tenné lehetővé.

Ezért frakciónk négy képviselője rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezet, de polgármester asszony ragaszkodott a törvénysértéséhez, nem hívta össze nyolc napon belül a rendkívüli testületi ülést, melyet levelében meg is erősített.

Különösen figyelmet érdemlő a Kormányhivatal azon megállapításai mely szerint:

a jogállamiság egyik alapkövetelménye, hogy a közhatalommal rendelkező szerveknek (polgármesternek) kötelessége betartani a működésükre megállapított rendelkezéseket és a jog által megállapított működési rendben, a jog által kiszámítható módon kell tevékenységüket kifejteni, a polgármester nem hagyhatja figyelmen kívül működése során a képviselő-testületösszehívására, vezetésére, működésére vonatkozó, Ötv., illetve SZMSZ által meghatározott szabályokat.

Fidesz Képviselőcsoportja

Esztergom

(forrás)