Száz év után újra szól az esztergomi dal
Helytörténet
2012. okt. 2.

<p>Közel száz év után újra hallható Dvihally Géza és Ifj. Buchner Antal <em>Isten hozott</em>-ja, amit Károly főherceg Csernoch Jánosnál tett esztergomi látogatására írtak.</p>

A Szeretgomon már volt szó Károly Ferenc József trónörökös (a későbbi IV. Károly) és Zita főhercegnő 1915-ös esztergomi látogatásáról. Erre az alkalomra Dvihally Géza hírlapíró, az Esztergomi Régészeti És Történeti Társulat titkára írt egy üdvözlő verset, hogy azzal köszöntsék a trónörököst. A vers négy versszakát Ifj. Buchner Antal zenésítette meg, a 26-os gyalogezred díszszázada és a zenekarának itthon maradt része játszotta el a hercegi párnak. Szerencsére a kottajegyzék Dvihally emlékalbumában is helyet kapott, így az ránk maradt. Valószínű, hogy miután 1915. augusztus 11-én elhangzott a mű, nem játszotta senki közel száz évig.

Közel egy évszázad után, az Esztergomi Morzsák facebook-oldalon közzétett felhívásra Torma László, a Sic Transit Gloria Mundi rockzenekar gitárosa keltette életre e régi dallamot, hat húr helyett ezúttal tizenhaton, vonósnégyesre hangszerelve.

 

A dal letölthető Dropboxról mp3 formátumban is. A megzenésített versszakok szövege pedig így szól:

 

Isten Hozott!

Örömpír ég az arcokon:
Lobogó leng a várfokon!
Istvánnak a Szentnek szirtje ez...
Ma itt az Ő népe éljenez:
Fenség, - Isten hozott!

Jövendő legfőbb Hadurunk!
Ma itten Néked hódolunk.
Szívünkre száll a  büszke multunk,
Imát, hűséget itt tanultunk.
Fenség, - Isten hozott!

Lépj fel jövendők királya,
Lépj fel Istvánnak nyomára!
Hol az Ő áldása harmatoz,
Hol erőt a harcra karja hoz:
Fenség, - Isten hozott!

Fent a kereszt, az hitre int;
Lent a nép, ez virágot hint...
Azzal: Te vagy a mi reményünk,
Ez meg jelzi: Tiéd a vérünk!
Fenség, - Isten hozott!

 

Ezúton is köszönöm Torma Lászlónak a munkát, amivel lelkes lokálpatrióta módjára mentette át az utókornak városunk történetének egy darabját!

(forrás)