Felhívás: Veszélyben Kákonyi Asztrik freskói Pilisszentléleken!
Kultúra
2012. szept. 28.

<p>Kedves Testvérek!</p>
<p>Aki ismeri Kákonyi Asztrik művészetét, annak aligha kell sokat írnom a Pilisszentléleki Szentlélek Templomról, amelynek freskói Asztrik atya főművei  közé sorolhatóak. Pilisszentlélek felelős plébánosaként azonban meg kell Önökkel osztanom egy súlyos problémánkat.</p>

Idén augusztusban vettem át a Szentlélek Plébániatemplomot, és azt látom, hogy ijesztően vizesedik minden oldalról, továbbá süllyed is, emiatt repedések vannak rajta. Asztrik atya egyik freskóján, amely a műhelyében ácsmesterként dolgozó Krisztus Urunkat ábrázolja, máris végigfut egy hosszú repedés.

A templom sürgős beavatkozásra: alábetonozásra, víztelenítésre szorul. Egy 300 lelkes falu kicsi plébániatemplomáról beszélünk. Összefogás nélkül semmi remény!

A Pilis azonban különös hely. Egyik szentje, Boldog Özséb sok összefutó lángocskát látott, amelyek a Szentlélek tűzvészévé váltak. Ebből a látomásból született a Pálos Rend.

Azt kérem, hogy most a műértő testvérek adományai váljanak ilyen összefutó lángocskákká, amelyek együtt csodára: a templom és a freskók megújulására vezethetnek. Névtelen adományaikat a Ferences Gimnáziumban lévő galériában fölállított perselybe dobhatják, de utalhatnak, vagy az esztergomi Dunatakarék Szövetkezet fiókjában be is fizethetnek erre a számlaszámra:

Pilisszentlélek Plébánia

58600575-11170578

A közleményben nevezzék meg a célt: templomfelújítás

Isten fizesse meg!

Dr. Harmai Gábor plébános


(A Kákonyi Asztrik képeiből nyílt kiállítás a Ferences Gimnáziumban lévő galériában szeptember 25-től november 4-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 12 és 18 óra között.)

(forrás)