Tétényi: A helyi adók befizetéséből most volt pénze az önkormányzatnak
Közélet
2012. szept. 26.

<p>Esztergom polgármestere a szeptember 30-i határidő előtt hét nappal elutalta a város nagy hitelezőinek járó összeget, annak ellenére, hogy a Fidesz-frakció megegyezett az adósok egy részével, hogy az önkormányzat anyagi helyzetére való tekintettel december végig nem kérik a pénzüket, mintegy 300 millió forintot - tájékoztatta a képviselőcsoport kedden az MTI-t.</p>

Zoltai Dániel (Fidesz), a pénzügyi bizottság tagja elmondta, ez a több száz millió forint átmeneti segítséget nyújtott volna a városnak, néhány hónapra biztosította volna Esztergom fizetőképességét, ezzel időt adva a helyzet megoldására.
Tétényi Éva független polgármester az MTI-vel közölte, 880 millió forintot utaltak el határidő előtt, mert a helyi adók befizetéséből most volt pénze az önkormányzatnak.
A polgármester emlékeztetett rá, hogy egy évvel korábban az volt a Fidesz kifogása, hogy nem utalt időben. Akkor adminisztratív okokból valóban nem tudták teljesíteni határidőre az utalásokat, ezért most előre dolgoztak. 
"A Fidesz-frakció kezdeményezéséről hivatalosan nem volt tudomásom, és semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a pénzt határidő előtt elutaljuk" - tette hozzá Tétényi Éva.
A polgármester korábban közleményben tudatta, hogy szeptember végére várhatóan fizetésképtelen lesz Esztergom, miután az állam 2011 decemberében átvette az esztergomi intézményeket, de az önkormányzattól inkasszóval leemeli az átvett a működtetési költségeiket.
A képviselő-testület ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadta el, amelyre az önkormányzati törvény szerint nincs lehetőség. A megyei kormányhivatal törvényességi felhívásban figyelmeztette erre a testületet, de az ezek után sem hozta meg a törvényes állapotok helyreállítására szolgáló döntéseket, ezért a kormányhivatal a Kúriához fordult jogorvoslatért.

MTI

(forrás)