Kiállítás a prímási gyűjtemények koronázási emlékeiből a Kincstárban
Kultúra
2012. aug. 29.

<p>Erdő Péter bíboros kiállítást nyit meg az esztergomi <a href="http://www.bazilika-esztergom.hu/oldal.php?nyelv=magyar&amp;oldal=4">Főszékesegyházi Kincstárban</a> szombaton az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye gyűjteményeinek koronázási emlékeiből, a magyar uralkodók koronázási szertartásánál használt tárgyakból. A tárlat témájához kapcsolódóan a megnyitó előtt tudományos konferenciát tartanak a Szent Adalbert Központban.</p>

Az uralkodó megkoronázásának joga a magyar állam alapításától kezdve az esztergomi érseket illette, ezért a koronázáshoz a középkor óta használt liturgikus tárgyak többsége Esztergomban található. A kiváltsághoz kötődve az érseki gyűjtemények a magyar királykoronázások számottevő, ám a nagyközönség előtt teljesen ismeretlen emlékanyagát őrzik.

A műkincsek között bemutatnak számos, az esztergomi érsekek koronázási jogát biztosító XII-XIII. századi oklevelet, látható lesz az a XIII. századi eskükereszt, amelyre a magyar királyok a koronázások alkalmával felesküdtek, Filipec János nagyváradi püspök szertartáskönyve, amely II. Ulászló király 1490-es koronázásán játszhatott szerepet, valamint a Mátyás király trónkárpitjából készült miseruhát, a fojnicai kazulát, amelyet I. Ferenc József küldött Budára.

A III. Károly magyar király (1712-1740) koronázásának 300. évfordulója alkalmából nyíló tárlat betekintést nyújt a koronázás szertartásának részleteibe, ismerteti a ceremónia liturgikus tárgyait, és átvezeti a látogatókat az évszázadokon. Képek idézik fel a Magyar Királyság utolsó nagy reprezentációs eseményét 1916-ból, amikor IV. Károlyt, Habsburg Ottó apját koronázták királlyá.

MTI

(forrás)