Jobbik: Esztergom nem számíthat a kormány segítségére
Közélet
2012. aug. 1.

<p>A Jobbik szerint elsősorban a közepes méretű városokat sodorhatja rendkívül nehéz helyzetbe a jövő évi költségvetés, amelyben az ideihez képest 140 milliárd forinttal csökken a helyhatóságok állami támogatása.</p>

Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, bár a megyei jogú városoknak is problémát jelent eladósodottságuk, kisebb lobbierejük miatt mégis inkább az ezeknél kisebb települések kerülhetnek kilátástalan helyzetbe.
Az ellenzéki politikus szerint ezek a települések már csak nagyon nehezen tudják törleszteni devizahiteleiket, kibocsátott kötvényeik többségének jövőre lejár a türelmi ideje, ami összességében az alapvető közszolgáltatásokat is veszélybe sodorhatja.

 

A jobbikos képviselő közölte, a kormány feladata lenne segítséget nyújtani, ám szerinte Esztergom példája is jól mutatja, hogy erre nem számíthatnak.
Hegedűs Lórántné emlékeztetett arra: Esztergom szeptemberre működésképtelenné válhat azt követően, hogy a Fidesz egymilliárd forinttal csökkentette a város költségvetését. A politikus hozzátette, a kormánypárt helyi képviselőcsoportja "kis technikai hibának" minősítette ezt, ám azt eddig mégsem orvosolták.
Elmondta továbbá, hogy a város fideszes képviselőinek szavazataival havi egymillió forintos fizetést határoztak meg "extrákkal kiegészítve" a Strigonium Holding vezérigazgatójának.  "Ez már nem technikai hiba, ez már a bűncselekmény kategóriája" - fogalmazott Hegedűs Lórántné.

MTI

(forrás)