Ütések a Széchenyi téren – Harmincórás sakkjátszma az Esztergomi Sakk Clubért
Sport
2012. júl. 2.

<p>Szerdán 10 órától csütörtök 16 óráig tart majd a hosszú játszma Esztergom főterén, ahol Kovács Géza fog folyamatosan partnereket váltva harminc órán át egyfolytában sakkozni. A kezdeményezés célja, hogy ráterelje az esztergomiak figyelmét a városi Sakk Club (ESC) folyamatosan romló anyagi helyzetére, illetve a városi sport jelenlegi körülményeire. Az intenzitás oka, hogy Sakk Clubnak a héten 220 ezer Forintot kellene összeszednie, hogy indulhasson az NB II-ben.</p>

Mi lesz a sakkjátszma-rendezvény menete? Vártok kifejezetten a városházától valakiket?

Kovács Géza: Szerdán tíz órakor tartok először is egy sajtótájékoztatót az esztergomi sport állapotáról; mármint amit feszegetni fogok, hogy Esztergomnak ma már nem is létezik sportja, mert tönkretették.

A folyamat 2007-ben indult, de erről bővebben szerdán fogok beszélni. Amúgy pedig harminc amatőr, profi és félprofi sakkozóval fogok folyamatosan játszani a városháza árkádos bejáratánál.

Szeretettel várunk mindenkit az eseményre, fontos lenne szponzorok felbukkanása is; ezenkívül a játszma alatt várom a polgármester asszonyt, a képviselőket, a sportbizottságot. Beszéljük meg, mi a megoldás.

 

Azért ha pár gondolatot lehetne, akkor hogy fognád meg az esztergomi sport szavaiddal élve tönkretételének kezdeteit?

K.G.: Amikor bevezették a minél több igazolt gyermeksportoló rendszert. Így 15 ezret tudtak nyerni a sportszakosztályok egy gyerek után, de ez megölte a jövőt, mert ők nem sportolók voltak, csak gyerekek. Az élsport pedig szépen lassan elsorvadt. Én, mint az Esztergomi Sakk Club elnöke ez ellen többször szóltam már a kezdetektől.

 

Évente mennyi támogatást kaptok a várostól, illetve mennyi pénzre lenne szükségetek?

K.G.:Az ESC 2007-től semmiféle sporttámogatást nem kap. 2007-2010-ig tartó periódusban egyszerűen nem kaptunk a várostól anyagi hozzájárulást. Ami dühítő, hogy nyíltan politikai okai vannak a szubvenció megvonásának (Erről bővebben itt olvashatnak.)

Nekünk évi fél millió Forint kellene a zökkenőmentes működéshez. Az nevetséges, hogy egy Esztergomnak nincs 500 ezer Forintja egy immár NB II-es egyesületre. Erre próbálom felhívni a figyelmet, ezért gyűjtünk pénzt, keresünk szponzorokat szerdán és csütörtökön is. A határidő a nyakunkon, ha a héten nem lesz megoldás, vége a sakknak a városban. Szóval várunk bárkit, aki segíteni tud, csak segítsen, hogy tudjunk foglalkozni a gyerekekkel a sakkiskolában, hogy mi nevelhessük ki az utánpótlást.

 

 

Esztergomi Sakk Club

(forrás)