Tíz éves a Tabán híd
Helytörténet
2012. máj. 17.

<p>Ma tíz éve, hogy átadták a Tabán - azóta már Szent Erzsébet - hidat.</p>

Kevesebb mint egy évvel azután, hogy átadták a Mária Valéria hidat, 2002. május 17-én újabb hídavatásra került sor Esztergomban. A Nagy-Duna-híd újjáépítésével szükségessé vált a várost tehermentesítő alternatív közlekedési útvonal és egy új Kis-Duna híd építése. A Közútkezelő 250 millió forintot fordított a 48 méter fesztávolságú hídra. Ezen felül csatornázási és elektromos munkákat végeztek a híd környékén, ekkortájt épült át az Árok utca is mai formájára.

A parton várja a szerkezet a beemelést - Február 3

 

A kiemelt teherbírású híd hossztartóját február 7-én emelték a helyére az ország legnagyobb mozgódarujával.

 

Két héttel a szerkezet beemelése után.

 

A hordógurításra március 23-án került sor, az ötödik Kis-Duna-hidat pedig május 17-én, pénteken adták át a forgalomnak.

 

A 14. században Prágában mártírhalált halt Nepomuki Szent Jánosnak, az úton és vízen közlekedők védelmezőjének szobrát is ekkor helyezték el a híd mellett.

 

Pár hónappal az átadása után, a fiatal Tabán híd átélte első árvizét.

Augusztusban már járhatatlan volt az új híd a Duna áradása miatt.

A híd 2007-ig viselte a régi Tabán városrész nevét. Az ország 2007-ben ünnepelte Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját, és az emlékév alkalmából a hidat átkeresztelték. A Földrajzinév-bizottság az Árpád-házi Szent Erzsébet híd helyett, a rövidebb Szent Erzsébet híd nevet javasolta, és egyúttal meghagyta, hogy az egykori városrész nevére egy újonnan kialakítandó utca emlékezzen. Akkortájt tervben volt a szomszédos ipari terület lakóövezetté átalakítása, és új utcák nyitása annak helyén. Bár a névváltoztatás óta eltelt öt év, az esztergomi köznyelv megőrizte a Tabán híd elnevezést.

(forrás)