Magyar Posta: Újratárgyalják a 4-es kirendeltség ügyét, de nem ígérnek semmit
Gazdaság
2012. ápr. 25.

<p>Nem volt nehéz megjósolni decemberben, hogy hatalmas felháborodást fog kelteni a Budai Nagy Antal úti posta bezárása. A mai nap két-háromszáz fő jelent meg a volt postahivatal épülete előtt, hogy annak újbóli megnyitásáért tüntessenek.</p>

Talán még nem is volt a belvároson kívül ekkora tüntetés egy abszolút helyi, városrészi ügy érdekében. A rendezvényre meghívást kaptak a postabezárásról döntő soproni igazgatóság vezetői és a körzet önkormányzati képviselője, akik viszont nem jelentek meg a demonstráción. A megjelent tiltakozókat Kovács Géza szervező köszöntötte. Elmondta, hogy létjogosultsága van a kispostának. Felolvasta a Magyar Posta soproni igazgatóságának azt a Szeretgomnak íródott válaszlevelét, amivel a 4-es posta bezárását indokolták. E szerint húszezer emberenként és három kilométerenként indokolt egy hivatal, a 31 ezer emberre sok volt az Esztergomban akkor még működő öt posta. A szervező felhívta a figyelmet arra, hogy Pilisszentlélek és Kertváros az előírt három kilométeren kívül esik, és Sopronban is jóval több postai kirendeltség működik, mint azt a lakosságszám alapján a jogszabály indokolná. A kisposta forgalmára sem lehetett panasz, egymásnak adták a kilincset az ügyfelek. Az egyik környéken lakó szerint az az állítás sem igaz, hogy az épület leromlott állapotú és beázik, hiszen két éve újították fel a tetőszerkezetet és az ereszt. Kovács Géza szerint a közeli Tesco áruház komáromi mintára felajánlotta, hogy biztosítanak helyet a Postának, akik viszont azzal az indokkal utasították ezt el, hogy nincs rá igény az esztergomiak körében.

A következőkben a környéken szólaltak fel a tarthatatlan állapotok ellen. Az ellátás színvonala sokat romlott, a Széchenyi téri postán rendszerint nagy a tumultus, és tömegközlekedés nélkül nehezen is megközelíthető a város széléről. A lakosok felháborodásuknak adtak hangot a miatt, hogy az ország túlvégén, Sopronban döntenek Esztergomról a helyi viszonyok beható ismerete nélkül. A tömegben időközben feltűnt Nyíri Attila önkormányzati képviselő és Tétényi Éva polgármester is.

A polgármester asszony jelezte, hogy szeretne felszólalni. Sikerült beszélnie a posta vezérigazgatójával, akitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a újratárgyalják az ügyet, de semmit nem tudnak megígérni. Tétényi ismét felhívta arra a figyelmet, hogy a városban nem működik tömegközlekedés, így nehézséget jelenthet a belvárosba bejutás. Felajánlotta, hogy a testület elé terjeszti a posta helyreállításának ügyét, de ha a költségvetésből nem szavaznak meg a képviselők erre a célra pénzt, akkor alternatívaként a helybéliek is rendbe hozhatnák az épületet. Olyan kompromisszumos javaslatot ajánlott, hogy csak bizonyos napokon tartana nyitva a posta, és megígérte, hogy az ügyet továbbítja a legfölsőbb szintekig.

Kovács Géza zárásként elmondta, hogy a városnak ezen része az egyik legelhanyagoltabb környék, ahol 25-30 év óta semmi nem változott, semmi előrelépés nem történt, a postára pedig nagyon is szükség lenne. Két hét múlva, május 9-én a főtéri posta előtt ismét tüntetés lesz az ügy érdekében.

(forrás)