Tétényi Esztergoma - félidőben
Közélet
2012. ápr. 25.

<p>Tétényi Éva polgármester áttekintette az elmúlt két év munkájának eredményeit. Erről adott tájékoztatást.</p>

Félidőben

 

Polgármesteri programom 4 alappillére épül, ezek a környezet, a gazdaság, a társadalom és kultúra területei. Így „félidőben” áttekintettem, mi valósult meg azokból a vállalásokból, amelyekkel elindultam.

 

Környezet – a fenntartható zöld város

 

A „zöld” mintaváros létrehozásának egyik fő szegmense a környezettudatos életmódra nevelés. A Zöld óvoda mellett tavaly lett egy zöld iskolánk, ahol a gyermekeket ilyen szellemben nevelik. Kiírásra került egy sikeres pályázat, ahol háztartási hulladékokból kellett alkotásokat létrehozni. A Föld napján Esztergom városa is részt vett az egyórás villanylekapcsolással figyelmet felhívó világméretű akcióban, mely szintén a környezettudatos életre hívja fel mindannyiunk figyelmét, akárcsak az országos egészségmegőrző programok, mint a tudatos vásárlók kiállítása, vagy az április 24-én reggel 7 és 8 óra között a Széchenyi téren megrendezésre kerülő, Bringázz a munkába! akció.

 

Kistérségi és eurorégiós összefogásban a környékbeli kerékpárutak kiépítésért folyamatosan lobbizunk, valamint Duna parti városként fontos és megkerülhetetlen probléma az árvizek elleni védekezés, melynek során a közeljövőben a táti és únyi patak bevédésével megkezdődik a program. 2012. április 16-án a képviselő-testület végre elfogadta azt az alkotmányos szemétrendeletet, amely arra ösztönzi az embereket, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, és környezettudatosabban éljenek. A városi zöldfelületek fenntartása során, a tavalyi válságköltségvetés ellenére, az itt élők részvételével sikerült a közösségi tereinket rendben tartani, idén a közfoglalkoztatottak segítenek a munkában.

 

 

Gazdaság – az önellátó város

 

Az önkormányzat és a városi cégek gazdálkodásának teljes átvilágítását ígértem 2010-es polgármesteri kampányom során, melyet a 2010. november 25-én elindított adósságrendezési eljárás keretében el is kezdtünk. Mindez a teljes nyilvánosság biztosítása mellett folyt le, és 26 milliárd forintnyi adósságot tárt fel. Ennek tükrében a gazdaságfejlesztést elsősorban külső forrásokkal lehet majd megvalósítani. Következő lépés a Strigonium Zrt. az önkormányzat számára befizetendő bevételeinek növelése, valamint cégeink működésének hatékonyabbá tétele lesz. Rendszeresen konzultálok az esztergomi Ipari Park nagyobb cégeinek vezetőivel, a finanszírozó bankokkal, kamarákkal. Nyáron újra kinyit az Élményfürdő, ami felélénkíti a városban a turizmust.

 

A szociális bérlakások esetében kezdeményeztem a lakbérek csökkentését, ezzel is segítve, hogy minél több önkormányzati tulajdonban lévő lakásba bérlő kerüljön. Feltérképeztem a megművelhető városi földeket, hogy ott mezőgazdasági tevékenységet végezhessenek. Februárban a munkaügyi központ segítségével elindított közmunka-program keretében nem csak a közterületeken, hanem közintézményekben is biztosítunk munkalehetőséget.

 

Közvetítők bevonásával megtörtént a közlekedési rend felülvizsgálata a városban, ezzel kapcsolatosan pedig a képviselő-testület elé terjesztettem a legsürgetőbb, a lakosság által leginkább igényelt változások megszavazását. A parkolással kapcsolatos előterjesztésem folyamatosan napirenden van, április 16-án immár 42-ik alkalommal került a testület elé, eddig azonban a többségi Fidesz-frakció ezt nem volt hajlandó napirendre venni. Ahogyan azonban a többi esetben sem, itt sem adom fel, és addig terjesztem elő a következő testületi üléseken ezt a napirendi pontot, amíg ki nem eszközlöm az esztergomiak által jogosan igényelt változtatásokat.

 

 

Társadalom – intelligens, szabad város

 

Minden hónapban fogadóórát tartok a lakossági problémák meghallgatására. E-mailen és telefonon is feltehetik kérdéseiket a választópolgárok. Tavaly összesen 52 testületi ülést vezettem le, számtalan fórumot és lakossági tájékoztatót tartottam, külön kiemelem az alkotmányozó fórumot, illetve a civilek és ellenzéki pártok által létrehozott alsóházi kezdeményezést, a civil szervezetekkel való folyamatos kapcsolattartást, valamint a sikeres népszavazási kezdeményezést. A testületi ülések élő közvetítése biztosítja azt a széles körű tájékoztatást, amelyet megígértem. A polgármesteri hivatalban lassan helyre áll a rend. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatallal együtt azon fáradozunk, hogy a járási székhely színvonalát elérő, szolgáltató hivatallá váljunk.

 

A mélyszegénységben élők problémáinak megoldására komplex segítő programot dolgoztunk ki az egyházzal karöltve, melynek első mintaterülete a város egyik legkritikusabb részén, a Töltés utcában lesz, utána a kertvárosi Sándor-major következik. Az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása mellett az életkörülmények javítása és munkalehetőség megteremtése a cél. Kistérségi szinten májustól a közfoglalkoztatás keretén belül közbiztonsági tevékenységet is elláthatunk.

 

Kultúra – a művészetek és kultúra városa

 

2012 a világörökség éve. A világörökségi Limes program kapcsán az országban egyedülálló kistérségi kezelési tervet és turisztikai programot alkottunk. Bekapcsolódtunk a Duna Stratégia Kulturális Klaszter pályázataiba. A bécsi központtal sikeresen lebonyolítottunk egy nemzetközi gyermekeknek szóló internetes, Dunához kapcsolódó projektet.

 

A testvérvárosi kapcsolatok felélénkítésével középtávú együttműködési terveket dolgozunk ki nem csak a kultúra, hanem a gazdaság területén is. A meglévő német, francia, lengyel kapcsolatok mellett az angol és osztrák városokkal is új együttműködési lehetőségeket keresünk. Új turisztikai fejlesztési lehetőségeket rejt magában a török és orosz településekkel alakuló együttműködés. A tavalyi Hídünnep Párkánnyal közös megünneplése bebizonyította, hogy a helyi közösségeknek van összetartó ereje.

 

 

 

 

Esztergom, 2012. április 24.

 

 

 

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)