A bank megeszi a város kenyerét?
Közélet
2012. ápr. 5.

<p>Köztudott, hogy Esztergom pénzügyi helyzete válságos. Az előző városvezetés által felhalmozott 26 milliárd forintnyi adósság rendezése mellett a városnak éppen annyi forrása marad, hogy a működése minimális szinten, de fenntartható legyen. A befolyt helyi adókból kifizetésre kerültek az adósságrendezési eljárás során eddig ki nem egyenlített hitelezői igények, és a napi kiadások, ami 120 millió forint egy hónapban.</p>

A következő, szeptemberi adófeltöltésig a munkabérekre lekötésre került egy összeg, annak érdekében, hogy a megélhetés ne kerüljön veszélybe Esztergomban. A hitelezői egyesség megkötésekor a bankok 4 évre tőkefizetési moratóriumot adtak, azonban a kamatokat ebben az időszakban is fizetnie kell az önkormányzatnak. A képviselő-testület által elfogadott egyezség szerint ez az összeg a két hitelező bankot figyelembe véve negyedévente közel 200 millió forint, azaz ebben az évben kb. 800 millió.
A napokban az önkormányzat munkabér elszámolási számlájáról a számlavezető bank leemelte az esedékes közel százmilliós részletet. Ha ezt most megteheti, abban az esetben a munkabérekre félretett összeget a bankok felélik, és nem jut a közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek fizetés. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy az állam által tavaly decemberben átvett intézmények fenntartására elvonandó összeg szeptemberig újabb 750 millióval terheli Esztergomot, - amit akár inkasszóval is beszedhet a Magyar Államkincstár -, Esztergomban nem marad esély a túlélésre.


Esztergom, 2012. április 4.

Tétényi Éva,
Esztergom, Esztergom-kertváros
és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)