Május közepén nyithat az élményfürdő

Május közepén nyithat az élményfürdő

2012. 03. 27. 15:08

Az esztergomi élményfürdőt május közepére megnyitják újra - mondta az üzemeltetést végző Investor 2005 Kft. fürdővezetője kedden az MTI-nek arra a hírre reagálva, hogy felszámolják a korábbi üzemeltetőt, az önkormányzati tulajdonú Esztergomi Fürdő (SPA) Szolgáltató Zrt-t.

Garbacz Dóra közölte, a 2011 szeptembere óta tartó üzemszünet oka az volt, hogy az előző üzemeltető közel hetven millió forint tartozása miatt a gázt biztosító Dalkia Energia Zrt. nem kötött új szerződést a Aquaplus csoporthoz tartozó Investor 2005 Kft-vel, azonban tárgyalások eredményeképpen hamarosan megindulhat a gázszolgáltatás és rendbe hozzák a létesítményt.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Esztergomi Fürdő (SPA) Szolgáltató Zrt. felszámolását a Komárom-Esztergom Megyei Törvényszék rendelte el. A társaság 2009-ben 634 millió forint árbevétel mellett 113 millió veszteséget termelt, egy évvel később árbevétele már csak 463 millió forint volt, negatív eredménye pedig meghaladta a 140 millió forintot. Kötelezettségállománya 2010-ben 406 millió forintot tett ki.

Az esztergomi élményfürdő 2005-ben nyílt meg, 3,6 milliárdos beruházás eredményeként. A fürdő létjogosultságát és megtérülését már akkor sokan megkérdőjelezték, mert a létesítményben a medencék vizét melegíteni kellett, ami rendszeres gazdálkodási nehézségeket okozott, illetve a Mária-Valéria hídon át könnyen megközelíthető Párkányban egy jóval nagyobb fürdő is várta a látogatókat.

Az önkormányzat 2009-ben 143 millió forint befizetésére kényszerült, hogy az élményfürdő saját tőkéjét helyreállítsa, valamint az iskolások ingyenes úszásoktatásával is támogatta a társaságot, amely többször szerepelt az APEH adóslistáján és korábban az áramot is kikapcsolták egy időre a cég tartozása miatt.

MTI

Korábbi cikkeink hasonló témában:

2012. 04. 02. 10:11

Hogyan bukik bele önkormányzatok sora abba, amit az évtized legjobb beruházásának ígértek? Az Aquaplus-cégcsoport fürdőberuházásait vizsgáló cikksorozatunk első részében a főszereplőket, illetve a köztük húzódó családi-üzleti, politikai kapcsolatokat ismertetjük.

Az atlatszo.hu portál cikksorozata: Dél-dunántúli fürdőbirodalom I. – Bánki Erik pályaképe

http://atlatszo.hu/2012/03/01/del-dunantuli-furdobirodalom-i-banki-erik-palyakepe/

 

 

 

 

 

2012. 03. 29. 8:40

 

Matkovich Ilona cikke:

http://magyarnarancs.hu/gazdasag/a-nagy-termalbiznisz-79084

"Alighanem Budai Gyula elszámoltatási biztos asztalára kívánkozna, milyen szerepe volt Esztergom csődjében annak, hogy a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzat 2004-ben négy és fél milliárd forintért 1200 nm vízfelülettel épített aquaparkot a Prímás szigeten, miközben az elmúlt években hasonló nagyságrendben épűlt fürdőinek építési költsége a megváltozott forintárfolyam ellenére is töredéke ennek az összegnek."

 

A cikk végén a Balneológiai közétkeztetés (György Zoltánról és Bánki Erikről)!

2012. 03. 27. 22:13

Konkrétan ki rendelkezik az élményfürdő tulajdonosi jogaival, tudja ezt valaki? Aki rendelkezik az élményfürdő tulajdonosi jogaival, milyen pénzügyi forrásból, milyen nyereséges gazdasági tevékenységből elvett pénzből kereszt finanszíroz egy évek óta masszívan veszteséges gazdasági tevékenységet? A legfontosabb kérdés pedig az, hogy miért?

A szocializmusra volt jellemző (tananyag), hogy az eredmény nem ott jelentkezett, ahol azt létrehozták, hanem más veszteséges tevékenységeket finanszíroztak belőle, általában pártbizottsági döntések alapján. A történet jól ismert, a rendszer megbukott, néhányan jól meggazdagodtak, rengetegen utcára kerültek. Ez az egész, ami itt folyik, most már nagyon erre hasonlít, bárminek is nevezi magát a rendszer.

2012. 03. 27. 18:26

Ha a szállodák üzemelnének,még döcögne a szekér,de ilyen szeméthalomba ki a büdös franc akar jönni?!!

2012. 03. 27. 18:24

Ez az.Ha lesz még akkor olyan!!

2012. 03. 27. 17:05

Hogy miből? Az esztergomiak befizetnek cirka 80 milliót, abból futja. Ha fürdeni is szeretnél, akkor még közvetlenül is fizethetsz zsebből, de a Testület jóvoltából amúgy még az az az esztergomi polgár is fizethet, aki nem is tud róla, kb 2 700 Ft-ot. Lesz itt bevétel. Ha a város nem utalja át, majd inkasszálják. Ha nincs miből, akkor bejegyeztetenek jelzálog jogot városi ingatlanokra, ha lesz még akkor olyan.

2012. 03. 27. 15:52

Garbacz Dóra egészen véletlenül arról nem nyilatkozott, hogy ők hogyan fogják nyereségesen üzemeltetni ezt a csődtömeget?