Retrospektív
Közélet
2012. márc. 26.

<p>Legutóbb három éve tartottak Esztergomban helyi népszavazást a Strigonium Zrt. népi részvényeiről, akkor sem lett meg az érvényességi küszöb. Abban nincs semmi újdonság, hogy egy érvénytelen népszavazást egy politikus hatalmas sikerként próbál beállítani, de Meggyes Tamás tett egy érdekes nyilatkozatot is a helyi újságnak.</p>

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?” - tette fel a kérdést a város vezetése 2009-ben az Európai Parlamenti választásokkal egy időben tartott szavazáson. Akkor szavazóként megjelent 10 344 fő, azaz a jogosultak 42,8 százaléka és a válaszadók kétharmada értett egyet Meggyessel. Az érvénytelenül, eredménytelenül zárult népszavazást, ahol a mostaninál kevesebb támogató szavazat született, több ízben is sikerként tálalta az akkor regnáló polgármester a helyi sajtóban.

 

5. oldal, a polgármester tollából:

(...)Az esztergomi helyi népszavazási kérdés hasonlóan nagy sikert aratott. Munkatársaimmal azon leszek, hogy ez a párbeszéd minél sűrűbben és hathatósabban megvalósuljon. A sorsunkat együtt alakítjuk, ehhez pedig szükségesek a viták, és az azokat lezáró és szembesítő döntések. A június eleji közéleti megmérettetést mindezekért tartom igen sikeresnek, a demokrácia esztergomi diadalának. Az esztergomiak nemcsak hagyományaikra, hanem jelenükre is joggal büszkék lehetnek!
Köszönöm!
Tisztelettel:
Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere, országgyűlési képviselő

 

8. oldal:

Meggyes Tamás az eredményekről úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat az igenek többségének megfelelő tempóval lát hozzá a program bevezetéséhez. Hozzátette: parlamenti képviselőként törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy a települési népszavazások érvényességi küszöbét szállítsák le az országosan érvényes 25 százalékra, mert az elmúlt évek azt mutatják, hogy az 50 százalékos részvétel nagyon nehezen elérhető, nem jellemző a magyar választásokon.

 

Várjuk!

(forrás)