Fotópályázatot hirdet és emléktáblát avat a száz éves fürdő
Kultúra
2012. febr. 22.

<p>(MTI) - Százéves fennállásának alkalmából fotópályázatot hirdet magyar és szlovák alkotóknak az esztergomi Szent István Strandfürdő a Duna Múzeummal és az Art Fotográfiai Stúdióval közösen - tájékoztatta az intézmény kommunikációs munkatársa szerdán az MTI-t.</p>

A pályázattal és az alkotásokból készült kiállítással André Kertész emléke előtt is tisztelegni kívánnak, aki 1917-ben itt készítette Víz alatt című híres fotóját, és 1984-es magyarországi látogatásakor is felkereste a fürdőt - mondta el Bárd Edit.

A pályázat témája az ember és a víz közvetlen kapcsolata strand-, gyógy- és termálfürdőkben, továbbá tavakban, folyókban. A víz, a fény, a hullámok, árnyékok, tükröződések játéka az emberi testen és a vízen.

A képeket március 10-től 12-ig lehet beadni a fürdőben. Az alkotásokból március 16-án, pénteken a Duna Múzeumban nyílik kiállítás, majd a képeket bemutatják Léván és Párkányban. A pályázat részletes adatlapja letölthető a Duna Múzeum internetes oldaláról. A kiállítás díjkiosztóját április 28-án rendezik, ekkor avatják fel André Kertész emléktábláját a Szent István Strandfürdőnél.

Esztergomban a Hévíz-tó területén 100 évvel ezelőtt nyerte el végleges formáját a fürdő. Legkorábbi épülete az 1842-ben vörösfenyő oszlopokra épült Fürdő Szálló, melyet Kossuth Lajos is felkeresett. Látogatásának emlékét őrzi az Esik eső karikára című műdal.

Ma is sértetlenül áll az egykori gőz- és kádfürdő épülete, valamint az ország egyik legelső fedett uszodája, a százéves kabinsor és a nagymedence, melynek különlegessége, hogy az egyik hosszanti oldalán az alja fokozatosan emelkedik, így a strandolók is élvezhetik a medencét.

(forrás)