A hálózat csapdájában
Közélet
2012. febr. 3.

<p><span>Számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény vétsége miatt vádat emelt a tatabányai ügyészség - írja az MTI, nekem pedig ismét öröm önti el a szívem: hiszen ezek szerint igen komoly esély lehet arra is, hogy az én egyik feljelentésem ügyében is vádat emeljen majd a politikától teljességgel befolyásmentesen működő ügyészség.</span></p>

Történt ugyanis, hogy 2008-tól folyamatosan, éveken át, ráadásul megállíthatatlanul különböző internetes fórumokon jól felismerhetően ugyanaz a nem túl okos, ámde teljességgel szalonképtelen személy szabályos zaklató/rágalmazó hadjáratot folytatott ellenem.

Ezen esetek kapcsán számos esetben próbáltam a hatóságok segítségét kérni annak érdekében, hogy ez a személy fejezze be ezt a tevékenységet - sikertelenül.

A feljelentéseim kapcsán nem egy esetben kinyomozta a rendőrség, hogy az engem zaklató, rágalmazó személy ezeket a cselekményeket egy esztergom-kertvárosi címen elhelyezett, amúgy egy nem túl jó nevű autósiskola tulajdonosának nevére bejegyzett internet-előfizetésről követte el, de ezen a ponton a nyomozóhatóság tudománya megállt. Abszolúte amatőr módon ahelyett, hogy a címen lakó személyeket potenciális gyanúsítottként kezelték volna, megfigyelés- és esetlegesen internetes/telefonos lehallgatás alá vonták volna a házat, egyszerűen behívták tanúnak őket és az általuk elmondott "bárki használhatta volna, hozzánk bárki bejöhet és internetezhet, akár hajnali 2-kor is" tanúvallomásra hivatkozva megszüntették a nyomozást. Tetszenek érteni - a potenciális gyanúsítottat tanúként kihallgatva, az általa elmondott "tényekre" hivatkozva ma Magyarországon meg lehet szüntetni nyomozásokat, le lehet zárni ügyeket azzal, hogy az elkövető személye ismeretlen maradt.

Egy esetben azonban úgy gondoltam, hogy elegendő közvetlen bizonyíték van a családfő ellen. Tévedtem. Még az sem volt elegendő az eljáró bíróságnak, hogy ezen cselekményeket nem egy esetben az azon a lakcímen lakó személy, nem mellesleg a kertvárosi részönkormányzatba a Fidesz által delegált személy nevében, az ő általa létrehozott közösségi portálos hozzáférést használva, tehát titkos jelszavát ismerve követték el - ennek ellenére jogerősen felmentették a folytatólagosan vagy húsz rendben elkövetett rágalmazás és becsületsértés vádja alól.

Ezen a ponton azonban egy újabb bűncselekmény elkövetése bizonyosodott be: a felmentés alapja ugyanis az volt, hogy a közösségi portál számítástechnikai rendszerébe nem a megvádolt személy, hanem az ő jelszavával egy ismeretlen harmadik személy hatolt be a megvádolt személy lakásán található számítógépről, méghozzá legalább egy tucatnyi alkalommal, amikor a megvádolt és felmentett személy nem volt otthon.

Ez lényegében ugyanaz a tényállás, mint amivel a Fidesz közleménye szerint Tétényi segítőit vádolják - bent voltak egy szobában/házban, ahol senki más nem volt bent, és egyes külső körülmények (esetükben talán egy központi napló, esetemben a felmentéssel végződő eljárásban a vádlott által előadott védekezés) arra engednek következtetni, hogy valaki belépett egy számítástechnikai rendszerbe valaki más nevében. Igazából sem az ő esetükben, sem az én esetemben nem lehet tudni, hogy a szobában/házban tartózkodó személyek közül melyikük is lépett be, esetleg mindegyikük vetésforgóban használta mások titkos jelszavát - de a vádemelés arra enged következtetni, hogy ez mindegy is - önmagában az, hogy a helyszínen tartózkodtak megalapozza a bűncselekmény vádját az ügyészség számára.

Észlelvén ezen újabb bűncselekmény gyanúját, immár a jogerős felmentő bírósági ítéletek birtokában ismét feljelentést tettem, a Fidesz közleményben is említett Btk. 300/C § (1) bekezdésbe ütköző cselekmény gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Azt hiszem a ma közhírré tett ügyészségi vádemelés kapcsán joggal várhatom, hogy az ügyészség a feljelentésem kapcsán az összes, az adott címen bejelentett lakcímmel bíró személy ellen vádat emeljen. Nagyon kilógna a lóláb, ha nem ezt tennék.

(forrás)