Döntött a testület: Március 25-én lesz a helyi népszavazás
Közélet
2012. jan. 13.

<p><span id="ctl05_lbLead">(MTI) - Esztergomban március 25-én helyi népszavazást tartanak 11 kérdésben - erről döntött pénteki ülésén a képviselő-testület.</span></p>

A testület az időpont meghatározásában a Fidesz-frakció javaslatát fogadta el.
Tétényi Éva független polgármester elmondta, a népszavazás költségeire nyolcmillió forintra van szükség.
A kérdések között szerepel, hogy a képviselő-testület alakítsa-e át a hulladékgyűjtésről szóló rendeletét, írjon-e ki nyílt közbeszerzési pályázatot a piac, a temetkezés, a parkolás, az ingatlangazdálkodás, a hirdetésszervezés, a közétkeztetés és az élményfürdő üzemeltetésére.
Külön kérdésben fogalmazták meg, hogy az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeinek megtérítésére közpénzből történhessen-e kifizetés, illetve töröljék-e az önkormányzat javára az esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogokat.
Körmöczi Miklós, az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke korábban az MTI-nek elmondta, a kérdések összeállításában és az aláírásgyűjtésben egyesülete mellett a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP vett részt. A kérdőíveken egy hónap alatt harmincezernél több aláírást gyűjtöttek össze.
"A kérdések szinte minden esztergomit életminőségében és anyagi helyzetében közvetlenül érintenek, lefedik azokat a problémákat, amelyek több mint egy éve - a Fidesz-frakció elutasító, a város lakosságát büntető, jogszabályellenes, a közhatalommal, a testületi létszámfölénnyel visszaélő döntéshozatali gyakorlata miatt - hiába várnak megoldásra" - indokolta a 11 kérdéses népszavazás szükségességét korábban az elnök.
Zoltai Dániel (Fidesz) képviselő az ülésen felhívta a figyelmet, hogy a fürdő és a közétkeztetés ügyében nyílt közbeszerzési eljárás folyt és "a szerződésbontásnak hátrányos jogkövetkezményei lehetnek".
A testület fideszes többsége nem vette napirendre Tétényi Éva önfeloszlatásról szóló javaslatát. A független polgármester elmondta, ez továbbra is időszerű, mert nincs együttműködési hajlandóság a frakcióban, és a kötelező közmeghallgatásra sem mentek el, ezért minden ülésen előterjeszti a képviselő-testület önfeloszlatásának kérdését.

(forrás)