Meglett a toll?
Közélet
2012. jan. 6.

<p>Aláírásra került a piacrendelet és a szemétrendelet.</p>

Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete az adósságrendezési eljárás augusztus eleji lezárása óta sem volt hajlandó módosítani azt a hulladékgazdálkodásról szóló rendeletét, melyről Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért felelős fideszes államtitkára is megállapította, hogy az nem egyezik a hulladékgazdálkodási törvény ide vonatkozó paragrafusával, mely szerint mindenkinek annyit kell fizetni, amennyit szemetel.

Esztergomban a szemétdíj kiszámítása az előző városvezetés döntése miatt a mai napig jogszabályellenesen főre történik, ezért a július 26-án elfogadott rendeletmódosítás sem felel meg a jelenlegi magyar felsőbb szintű szabályozásnak. Az elmúlt hónapokban számtalan esetben kértem, hogy a testület könnyítsen az itt élők helyzetén és tegye lehetővé, hogy azok, akik szelektíven gyűjtenek, vagy komposztálnak, és így kevesebb hulladékot termeknek, kevesebbet is fizessenek.

A képviselő-testületnek – minden ellenkező híreszteléssel szemben eddig is megvolt az a joga, hogy kedvezményt adjon az időseknek, a nagycsaládosoknak valamint a rászorulóknak , most pedig amellett, hogy politikai játszóterüket erről a területről elhelyezhetik, végre a magyar jogrendnek megfelelő szabályozásról döntsenek.

A rendeletet aláírásom után azonnal elküldöm a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalnak, hogy tegye meg törvényességi észrevételét, így hivatalból is elindulhat az a folyamat, amelyet a választópolgárok a helyi népszavazási kérdések közé már felvettek. Ezzel demokratikus úton kikényszeríthetővé válik, hogy a fideszes többség végre törvénynek és jogszabályoknak megfelelő rendeletet alkosson, és az itt élők helyzetén könnyítsen.

 

Esztergom, 2012. január 4.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros
és Pilisszentlélek polgármestere

 


Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete annak ellenére megszavazta a helyi piac működtetésének átadását a Strigonium Zrt.-nek, hogy nem mutatott be üzleti tervet. A helyi kereskedők áldozatos munkával és odafigyeléssel üzemeltették a piacot 2011. évben, és több mint 20 millió forintot fizettek be az önkormányzatnak Köszönet érte!

 

Ezzel ellentétben a mai napig a Strigonium 0 forintot utalt át a parkolási díjakból, így érthető, hogy a választópolgárok a helyi népszavazási kérdések közé miért vetették fel a kérdést: Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi piac működtetésével azt a pályázót bízza meg, aki Esztergom Város Önkormányzata által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?

A számok nem hazudnak, ezért bizakodva várjuk, hogy az önkormányzat holdingja jó gazdaként még több bevételhez jutassa a Várost, és reméljük, hogy a képviselő-testület felhagy az előző városvezetés gyakorlatával, és gazdasági számítások alapján hozza meg döntéseit

 

Esztergom, 2012. január 4.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)