Az országos közmunkaprogram Esztergomban

Az országos közmunkaprogram Esztergomban

2011.12.08. 18:13

Az index.hu és a Vastagbőr blog is megemlékezett a mai napon az Eszköz Kft nagyszerű találmányáról, mely szerint a szelektíven gyűjtött hulladékot a cég először összekeveri, majd később pedig kézi erővel közmunkásokkal szétválogatja.

Radikálisan magyaros észjárásról tett tanúbizonyságot az Esztergomi Köztisztasági Kft. A cég meghallotta a kormány szavát, miszerint a válságból a munka a kivezető út, így bravúros húzással és még annál is bravúrosabb indoklással bevezette a deszelektív hulladékgyűjtést a városban.

Hogy miről beszélünk? A kft. tájékoztató levélben fordult a város lakosságához, amelyben közölték, hogy december 1-től "költséghatékonysági okokból" a szelektált papír- és műanyaghulladékot deszelektálják, azaz összeöntve, együttesen szállítják el. -írja az index.hu.

"A kétféle hulladékot egyszerre, ugyanazon autóba ürítik a kft. munkatársai. Szétválogatásuk az esztergom-kertvárosi hulladékkezelő telepen, utólag történik [...] kézi erővel" - derül ki a levélből. A kézi erőt, megint csak a nemzeti együttműködés szellemében a közmunkások adják, akikből több százezerre lenne szükség kormányunk szerint.

A vastagbor.blog.hu emlékeztet az Eszköz Kft. 2008. márciusi közleményére, amelyben nem kevesebbet írnak, mint:

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban időnként országosan és helyi szinten egyaránt felreppennek különböző hírek arról, hogy egyes cégek a gyűjtés után a telepeken összeöntik a lakosság által különválogatott hulladékot. Ezeket a híreket nem érdemes alapul venni, hiszen semmilyen logika nem indokolja, hogy a komoly beruházást egy ilyen fázissal tegye tönkre akármilyen cég. A szelektív gyűjtőedényekhez külön gyűjtőjáratot üzemeltet az Eszköz Kft. is, ami jelentős költség-ráfordítással jár, így nem érné meg a végén összeönteni és a többi hulladék közé keverni azt, amit a lakosság előtte különválogatott. A szelektíven begyűjtött hulladék ráadásul értékesíthető, így annak újbóli összekeverése veszteséget okozna a vállalatnak és a városnak. A környezetvédelmi célok mellett ezért is érdemes arra ösztönözni mindenkit, hogy vegyék minél többen igénybe ezt a hulladékgyűjtési lehetőséget.

A slusszpoént azonban az index-ről idézném ide a végére:

Lapunknak mindene az együttműködés és akár fél karunkat is felajánlanánk a kilábaláshoz. De még ennél is hasznosabb lehet pár ötlet. A jövőben az önkormányzatok kátyúsító brigádokat alkalmazhatnának, akik munkájukkal megteremtenék a kátyútlanító brigádok alkalmazásának feltételeit. Továbbá közmunkásként foglalkoztathatnák a jellemzően munkanélküli, deprivált grafitiseket is, akik értelmetlen rongálás helyett a jövőben értékteremtő termelő munkával tölthetnék idejüket, mely megtermelt értékeket aztán újabb közmunkások takaríthatnák el.

Személyes vélerményem pedig a következő: köszönjük meg most az Eszköznek, hogy újra öregbítették Esztergom hírét! Ez az igazi városimázs! Lassan felkerülhetne a város kapuiban felállított üdvözlőtáblákra az okafogyott "Gyermekek városa, Fürdőváros, Egyetemváros" feliratok helyett az "Esztergom a hülyeség városa" felirat!

2011.12.20. 5:39

Bocs innen nem tudom megnyitni a dalt de megtalálható a Youtube -on: Alma zenekar :Szuper kukák

2011.12.20. 5:34

Ez egy jó dal a környezettudatos nevelésre. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1jXwoNjL8fQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A kisfiamnak ez az egyik kedvenc dala és nagyon is érthetően elmagyarázza az írni és olvasni nem tudó gyerekeknek,hogy mit hová kell dobni. igaz arról nem énekelnek,hogy mi van akkor ha színtévesztő a vezérkar :) .

Mint János is írta,hogy szükség van emberekre akik tovább válogatják a már szelektíven gyüjtött dolgokat mert belekeveredik a fehér üvegek közé a szinesüveg az előfordul és nagyon tisztelem azokat az EMBEREKET akik ezt válallják de direk ne szivassák már öket!!!!!!!!! De ajánlom a vezérkarnak,hogy legalább a tv.-böl nézzék me a Piszkos Munkák sorozatot,hogy legalább el tudják képzelni,hogy mit is csinálnak az (egyszerű) munkások akik nem öltönybe és agyonparfümözve mennek a munkába negyedannyise fizetésért.

2011.12.14. 14:43

Erről beszéltem.

2011.12.14. 14:41

Értelek János,de az összekeverést sehogy se tudom elfogadni!

2011.12.11. 14:31

Mondjuk ehhez egy dolgot tennék még hozzá, nem tudom nálatok hogy van, de Szfváron a szelektív gyűjtők - és úgy általában a szelektív hulladékkezeléssel kapcsolatos infók - elég vacakul vannak megoldva. Gyakorlatilag az "átlagmarinéni" számára de még az "átlagkovácsuser" számára sem egyértelmű és átlátható hogyan kell gyűjteni a szelektívet. Jó esetben a kukákon van pár sor, hogy ide jöhet a PET meg a TETRAPACK, de sok helyen még ezek is alig látszanak. Nemegyszer látom, hogy tanácstalanok az emberek pontosan mit is dobhatnak hova, és hogyan kéne (kupak lecsavarása, kartondobozok "formázása", vegyianyagos flakonok kimosása...stb)

Emiatt aztán szinte biztos, hogy minden szelektívbe - még a legjobb szándék ellenére is - keveredik olyan amilyennek nem kéne.

 

Viszont! Megint más az, amikor egy valamilyen szinten előszelektált (pl műanyagos) blokkot kell átnézni gyorsan és kiszedni belőle az oda nem illőeket, és megint más amikor mindent egybeöntenek és abból kell kiszömörcézni a 4féle cuccost + az egyikbe sem illőeket. Sokkal nehezebb vegyes szemetet (már csak a különféle típusú anyagok közti méret és állagkülönbségek miatt is) szelektálni, mint a kevésbé ömlesztettet. Bár sok tapasztalatom nincs a kérdésben, csak egészen ritkán (eseti jelleggel akciókban) vettem részt szelektálós önkéntes melókban, de nagyon érezhető a különbség.

2011.12.11. 14:14

Mondjuk polipropilén helyett polietilént dob bele, amit amúgy is külön kell válogatni. Vagy nem tekeri le a kupakot a müanyagüvegről, amit le kell tekerni. Vagy beledobja a színes üveget a fehér üveg mellé. Vagy még ezeregy ok van, amiért a lakosság által szétválogatott cuccot utószűrni kell. Szerintem ezt nem lehet megspórolni ha meg már úgyis válogatni kell...

Persze ebben a szemétség az a közmunkások alkalmazása. Vegyenek fel rá legalább minimálbérért olyanokat, akik önként vállalják ezt a melót, nem pedig kényszer hatására kényszerülnek rá.

2011.12.11. 11:34

Ha valaki azzal érvel hogy a polgárok úgysem szelektiven dobják be a dolgokat a konténerekbe

Most komolyan: aki környezettudatosan gyűjti, időt, üzemanyagot nem sajnálva távolról odaszállítja a szelektív gyűjtőhöz a hulladékot, miért dobná gyűjtőbe összekeverve?

2011.12.10. 20:32

Azért Nagy Attila legalább a baráti híglapon elmesélhetné, hogy ezt azért mégis milyen szer hatása alatt találták ki...

2011.12.10. 12:36

Ami az összekevert "szelektív" hulladékgyűjtést illeti,megerősíti azt a gyanumat,hogy a vezetőket a "hülye" vírus erősen megfertőzte./Megyes vírus/Látni ,hogy negyedosztályú pártkatonák! úgy tünik a legértelmesebb emberek,csak gépkocsivezetők,és az ügyfélfogadáson találhatók!De nem is lenne baj,de akkor vigyék el a mellette felhalmozott sok szemetet is,amit a hozzájuk hasonló ÍQ-val rendelkező honpolgárok felhalmoztak!Ekkora baromsággal még nem találkoztam.

Törölt felhasználó

2011.12.10. 12:26

igen megerősítem.A heti kis esőtőll már ki is hordták az autók!Na most mond azt ,hogy komszomol!

Törölt felhasználó

2011.12.09. 15:57

Ha valaki azzal érvel hogy a polgárok úgysem szelektiven dobják be a dolgokat a konténerekbe akkor még van benne valami fantázia, legalább is abben hogy miképpen adják elö a dolgot. De egynesen beismerni a felesleges munkát az már gyanus. Az sem érv hogy a teherkocsi csak  egyszer jár mert a mennyiség ugyan annyoi marad. Tehát végül is ugyananyyit kell szállítania.

De az is lehet hogy ez a rengeteg munkahely teremtése amiröl a nemzet tévedhetetlenje beszélt, ha egy millió segélyesböl, munkanélküliböl, stb. közminkást csinálunk akkor az már nem munkanélküli, ez ilyen egyszerü. Na ehez kellettek Orbán, Matolcsy, Szijjártó, Lázár, Schmitt meg a többi megélhetési népámító!

Törölt felhasználó

2011.12.09. 9:59

Úgy látom, az Index cikkben említett kátyúsító brigádok már régóta dolgoznak Esztergom utcáin. És milyen eredményesen. Most mondja valaki, hogy a közmunka nem hatékony! 

2011.12.09. 7:16

Vándor! Száz százalékig igazat adok!!!

2011.12.08. 23:05

- dobozolás -
a mechanikusan végzett lélektelen, értelmetlen és megalázó munka megnevezése Örkény István Tóték című kisregényében és azonos című drámájában (1967), ill. Fábry Zoltán Isten hozta, őrnagy úr (1969) című filmjében, mely az utóbbi alapján készült. A dobozolás cselekvésében egyszerre mutatkozik meg a hatalom érvényesülésének kettős arca - az, ahogyan a hatalom erőszakot tesz a kisemberen és ahogyan ezt a kisember elszenvedi.

„ŐRNAGY álmodozva, költőien. Van ebben az elfoglaltságban valami felemelő, valami tiszta szépség, valami örök nyugalom... Dobozolni a legjobb a világon!
ÁGIKA lázban. Jaj, hogy ez mennyire így van!
ŐRNAGY Néha elábrándozom rajta, milyen jó lenne, ha még több, sokkal több ember foglalkozhatna dobozhajtogatással. Egyszer talán eljön az az idő, amikor rávehető lesz az egész emberiség.
ÁGIKA föláll. Ha lehetne! Istenem!
ŐRNAGY Persze, úgy gondolom, hogy ezt nem szabad uniformizálni. Minden nemzet más színű és más formájú dobozokat csinálhatna. A hollandusok olyan gömbölyűt, amilyen a sajtjuk. A franciák olyant, ami muzsikálni tud. Még az oroszoknak is, ha már legyőztük őket, szabad lenne dobozokat csinálniuk. Persze, csak kicsiket, mint a gyufásskatulya.
ÁGIKA Jaj, ha én azt megérhetném!
ŐRNAGY Ez nem lesz hamar. De ha sikerül, ha győz ez az eszme, akkor az egész emberiség áldani fogja a nevünket.”

 

Forrás: http://orkenyistvan.hu/erdekessegek

2011.12.08. 20:47

El tudnám képzelni, hogy a közmunkások nem a szelektíven gyűjtött szemetet válogatják, hanem a várost takarítják.

A környező településeken miért tudnak a közmunkásokkal takaríttatni? Ki dönt arról, hogy mit csinálnak a közmunkások?

2011.12.08. 20:00

A nagy munkáért kapott állami támogatás, talán nem csak a rászorult munkanélkülinek jó. A közreműködő lehet hogy jobban jár, mint akiért van az egész program. 

Másért miért így csinálnák.......?

2011.12.08. 19:31

Elő kellene kaparni azt a 20 éves tervet, elképzelést ami a szeméttelep rekultiválására és tovább hasznosítására készült. Abban van munkahely teremtés, de hát az igaz, hogy nem ilyen szuper ésszel kitalált módon. Az a terv ésszerűen készült. De menjünk közelebb az időben, készült tompika idejében tanulmány, és meg valósítási terv is egy komposztáló megépítéséről a szeméttelep mellett. Ez is el lett felejtve, pár munkahely ott is lett volna. De hát ezek ésszerű dolgok, vagyis nem jók.

2011.12.08. 19:18

Gábor kérlek, lásd a jobbik oldalát a dolognak! Méghogy a hülyeség városa. Dehogy, Esztergom, Orbán- Meggyes -Kósa triumvirátushoz még mindíg hűséges, parazita szervezetek gyüjtő helye, akik kreatív módon csupán munkahelyeket teremtenek, miként a nagy, soha nem hazudó, ezt megígérte! Kell egymillió munkahely? Kell! Ahogy Cserép írta, nem szó szerint, itt összeöntik, ott szétválogatják, majd másutt megint összeöntik ,majd megint szétválogatják, és így tovább! Képzeld mennyi embernek adnak munkát! Hogy ez baromság? Az! De kit érdekel, ha a nagy vezérünk, kedves vezetőnk kedvében járhatunk! A többinek meg coki! Első a statisztika, amely a munkanélküliség csökkenő mértékéről zengedezhet, szeretet városunkban Esztergomban, a kétharmados Fidesz nagyon hathatós támogatásával, a gáncsoskodó független polgármesternő ellenében! Már látom is lelki szemeimmel a jövőheti Hídlap vastagon szedett vezércikkének  címét " Fidesz közeli cég kreativitásának hatalmas sikere, a munkahelyteremtésben!" Komolyra fordítva a szót, ez bizony hatalmas pofon, a környezettudatosságra nevelésnek! Az emberek ingyen szelektíven gyüjtötték, egyre többen kapcsolódtak ebbe a macerás feladatba, mert kezdték felfogni, hogy ezt saját maguk érdekében is tenni kell,és néhány idióta ötletelése miatt ez most veszni látszik! A lelkesedő gyerekekről már nem is akarok beszélni, akik látják, hogy a felnőttek szava csak annyi mint a füst, szét oszlik és elszáll! Ennyit a környezettudatosságra nevelésről!