Fidesz: Esztergomban (új) adósságrendezési eljárásra van szükség
Közélet
2011. dec. 1.

<p>Ellenzéki képviselők változatlanul az esztergomi képviselő-testület feloszlatását és Orbán Viktor ez irányú közbenjárását kérték a város egyes intézményeinek államosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában. Egy fideszes képviselő szerint viszont Tétényi Éva polgármesternek kellene lemondania. A mai parlamenti nap krónikája az MTI nyilvános hírei alapján.</p>

A fideszes előterjesztő szerint nincs más megoldás Esztergomban, mint az intézmények állami átvétele

 

Nem lát más lehetőséget Esztergom egyes intézményeinek működtetésére, mint azok állami kézbe adását az erről szóló törvényjavaslat egyik fideszes előterjesztője. Czunyiné Bertalan Judit expozéjában ismertette: egészségügyi, szociális, oktatási intézmények, múzeum és kollégium kerülne át az indítvány értelmében városi fenntartásból állami kézbe.

A fideszes képviselő, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: az elmúlt egy évben mind a kormányhivatal, mind a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium mindent megtett az önkormányzat törvényes működésének helyreállítása érdekében, ehhez azonban a két intézménynek nem voltak meg a szükséges jogi eszközei.

A javaslat indoklásául hangsúlyozta: mára a város kötelezően ellátandó feladatainak végrehajtása, közalkalmazottak bérének kifizetése, gyermekek oktatása került veszélybe.

 

Fidesz: az adósságrendezési eljárás előtt (!!!) az intézmények sorsát kell rendezni

 

A fideszes Ékes József szerint az intézmények és az azokat igénybe vevők igényeit kell alapul venni, és az sem hagyható figyelmen kívül, hogy megoldás nélkül a fenntartási költségek tovább növelik a város adósságállományát.

Azt mondta: Esztergomban adósságrendezési eljárásra van szükség, azonban az oktatási vagy egészségügyi intézmények sorsát addig is rendezni kell.

 

MSZP: fel kell oszlatni a képviselő-testületet

 

A vitában több szocialista képviselő, közöttük Lukács Zoltán, Hiller István és Nyakó István arról beszélt: nem hagyták, hogy az általuk alkotmányellenesnek tartott előterjesztést a nyilvánosság elől eldugva, éjszaka tárgyalja a Ház.

Lukács Zoltán több párttársához hasonlóan az esztergomi képviselő-testület feloszlatását szorgalmazta, mondván hogy a mostani helyzet, így a jelenlegi testületi többség fenntartásával a város problémái a jövőben újratermelődnek majd.

Bárándy Gergely is a képviselő-testület feloszlatását sürgette, hangsúlyozva, hogy ehhez alighanem Orbán Viktor miniszterelnök beleegyezése szükséges.

 

Meggyes Tamást hiányolta az ellenzék

 

Szekó József (Fidesz) azokra az elhangzott ellenzéki - elsősorban szocialista - felszólalásokra, amelyek a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás távollétét kifogásolták, azt mondta: a kialakult helyzetben Tétényi Éva független polgármesternek is megvan a felelőssége, ugyanúgy mint a képviselő-testületnek, hiszen feladata lenne a fideszes többséggel együttműködni.

Az ellenzéki padsorok felé fordulva azt kérdezte: hol van Tétényi Éva? Erre válaszul az ellenzékből többen is rávilágítottak arra, hogy Meggyes Tamással szemben ő nem parlamenti képviselő.

Az előterjesztő Czunyiné Bertalan Judit arról beszélt, hogy az ellenzéki képviselők által korábban javasolt megoldások durván sértették volna az önkormányzati autonómiát. Szerinte a helyzet most jutott oda, hogy lépni kell, ezért kezdeményezték az intézmények átvételét.

 

Orbán Viktor közbelépését kéri az LMP

 

Szilágyi László, az LMP képviselője - aki több párttársához hasonlóan Mind esztergomiak vagyunk! feliratú pólót viselt - a város korábbi fideszes vezetésének felelősségét hangsúlyozta az egyes esztergomi intézmények állami kézbe adásáról szóló általános vitában. Kitért arra, hiába kérték Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, hogy folytasson vizsgálatot a fideszes városvezetés gazdasági döntései, feltételezett visszaélések miatt.

Hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldásához egy Fideszen belüli döntés szükséges, és arról is beszélt, hogy az országban számos más település küzd hasonló nehézségekkel, a felesleges kiadások és látványberuházások miatti eladósodással.

Kifogásolta, hogy Meggyes Tamás a képviselői mentelmi joga miatt nem elszámoltatható, mert mint mondta, ez a jog csak országgyűlési képviselőként illeti meg a politikust, volt polgármesterkénti felelősségre vonására nem vonatkozik.

Párttársa, Szilágyi Péter azt mondta: a Fidesznek szembe kell mennie egyetlen ember, a korábbi polgármester, Meggyes Tamás akaratával.

Schiffer András frakciótársával közösen arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt - akivel kapcsolatban megjegyezte, Esztergom díszpolgára -, hogy segítse a helyzet rendezését, a képviselő-testület feloszlatását és szólaljon meg az ügyben. Mint mondta, ezt megteheti Giró-Szász András kormányszóvivőn keresztül is, akinek a cége előzőleg több jelentős megrendelést kapott a Meggyes Tamás vezette önkormányzattól.

A szintén LMP-s Vágó Gábor a "fideszes Döbrögi prototípusának" nevezte Meggyes Tamást, mert, mint mondta, korrupciós ügyek veszik körül, eladósította városát és a megfélemlítés eszközével él, hogy senki ne emelhesse fel a szavát ellene. A politikus szintén az esztergomi képviselőtestület feloszlatását kérte.

 

Fidesz: Tétényi és az ellenzéki képviselők ajánlják fel lemondásukat!

 

Szűcs Lajos fideszes képviselő a Tétényi Éva által korábban kezdeményezett adósságrendezési eljárásról szólva elmondta: a városnak egy évvel ezelőtt volt pénze a szükséges kifizetésekre, így szerinte egyértelmű, hogy az ellenzék segítségével és a polgármester vezetésével "politikai akaratból tették tönkre" Esztergomot. Ennek a része volt, hogy a polgármester több esetben nem hívta össze a képviselő-testületet és nem hajtotta végre annak döntéseit - tette hozzá.

A kormánypárti politikus ezért - hangsúlyozva, hogy a törvényjavaslat csak részmegoldás - úgy fogalmazott: ha az ellenzék tényleg komoly változásokat akar Esztergomban, bírja rá Tétényi Évát, valamint a testület szocialista, jobbikos és LMP-s tagját, hogy ajánlják fel a lemondásukat, mivel szerinte "miattuk nem tud érvényesülni a kétharmados Fidesz-többség akarata". "Ebben a pillanatban meg lehet nézni, hogy a Fidesz képviselői mit fognak lépni erre" - jelentette ki.

 

MSZP: oszlassák fel az esztergomi Fidesz-szervezetet!

 

A szocialista Szanyi Tibor a fideszes képviselők felé fordulva azt kérte: oszlassák fel a párt esztergomi szervezetét, elvégre több településen volt már olyan, hogy "szétcsapták a helyi szervezetüket, az új szervezet pedig megpróbált valamiféle rendet csinálni". "Javaslom önöknek, hogy az egyébként évek óta teljesen alkalmatlan, a város által is helyenként már-már orvosi esetnek tekintett képviselőiket vonják valamilyen módszerrel vissza, és adják a döntést az esztergomiak kezébe" - mondta, szintén új választás kiírását sürgetve.

A szintén szocialista Lukács Zoltán - utalva arra, hogy Meggyes Tamás volt polgármester nem vesz részt a vitában - azt mondta: nem hozható úgy döntés Esztergomról, hogy a térség országgyűlési képviselőjének véleményét nem hallgatja meg a Ház.

 

Fidesz: Orbán nem tagja az esztergomi képviselő-testületnek

 

Gyutai Csaba (Fidesz) úgy értékelt: Esztergomban a tavalyi választás után olyan helyzet alakult ki, amelyben a polgármester és a képviselő-testület nem tud együttműködni, noha erre törekedni a városvezetőnek is kötelessége lenne.

Azokra az ellenzéki felvetésekre, hogy ezt a helyzetet Orbán Viktornak kellene megoldania, úgy reagált: "a miniszterelnök úr egy tehetséges, okos ember, de nincs Orbán Viktor nevű tagja annak a testületnek".

Cseresnyés Péter (Fidesz) a nyolc intézmény minél hamarabbi hatékony működése érdekében a törvényjavaslat gyors elfogadását javasolta a képviselőknek.

 

Szabó Erika: nem növelhető tovább a feszültség

 

Szabó Erika államtitkár szerint mindenki felelős abban, hogy Esztergom a jelenlegi állapotába jutott, az egymásra mutogatás helyett ezért a helyzet megoldását szorgalmazta. Mint mondta, az országgyűlési vitának nem lehet célja a meglévő feszültség növelése, ehelyett az intézmények és az ott élők érdekeit kell szem előtt tartani.

 

Jobbik: a törvénytelen állapotot az előző városvezetés idézte elő

 

A jobbikos Hegedűs Lórántné azt hangsúlyozta, hogy Esztergomban a törvénytelen állapotot a korábbi városvezetés idézte elő azzal, hogy 90 napon túli tartozásokat halmozott fel.

Hozzátette: Tétényi Éva nem tehetett mást, mint hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett. A kormányoldal azonban azóta úgy módosította a vonatkozó törvényeket, hogy azok a korábbi polgármesternek kedvezzenek - mondta.

MSZP: az Esztergomról szóló törvény menlevél Meggyes Tamásnak

 

Az MSZP-s Nyakó István szerint az egyes esztergomi intézmények államosításáról szóló törvényjavaslat menlevél Meggyes Tamásnak, a város volt polgármesterének, a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjének és mindannak, amit csinált.

Frakciótársa, Kolber István ha a város jelenlegi független polgármesterét, Tétényi Évát meghívták volna az Országgyűlés ülésére, eljött volna.

Lamperth Mónika azt mondta, hogy a tervezetből az következik, hogy tartanak a civilektől, és szerinte okkal. Lendvai Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi kistelepülési polgármesterek többsége független, vagy civil támogatással indul. Tétényi Évával nem az a bajuk, hogy civil, hanem az, hogy nem fideszes - fogalmazott, majd ironikusan azt javasolta, hogy a civilek ne is rendelkezhessenek választójoggal.

Göndör István azt mondta, hogy a vita nem szólt másról, mint a két politikai kultúra közötti különbség bemutatásáról. Hatalmi gőgről és félelemkeltésről beszélt a javaslat kapcsán, és úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok szerint csak az a jogkövetés, amit "Önök jónak tartanak és tesznek".

Az indítvány nem arról szól, hogy helyben meg lehessen oldani a problémákat, ha arról szólna, hogy Esztergomban megoldódnak ettől a problémák, akkor "két kézzel szavaznám meg" - mondta, hozzátéve: szerinte konzerválják a kialakult helyzetet.

 

Fidesz: nincs politikai tisztogatás Esztergomban

 

A fideszes Czunyiné Bertalan Judit, a javaslat egyik előterjesztője Schiffer András LMP frakcióvezető azon kérdésére, miért akarnak lehetőséget adni arra, hogy a megyei kormánymegbízott politikai tisztogatást hajtson végre az esztergomi közalkalmazottak között, azt válaszolta: nincs ilyen szándék, a cél az, hogy működjenek a város intézményei.

Gelencsér Attila arról beszélt, hogy Tétényi Éva bármikor elindulhat a választáson, senki sem akadályozza meg, csak színt kellene végre vallania. Példaként Ausztriát említette, ahol egy kis faluban sem lehet civilként, függetlenként, csak valamelyik párt színében elindulni a választásokon.

Mátrai Mátra kiemelte: az ellátások színvonalának emeléséről szól a törvény, és utalva a vita személyeskedéstől sem mentes, helyenként indulatos hangnemére azt mondta, nem érti, miért kiabálnak az ellenzéki képviselők.

Lasztovicza Jenő azt mondta, hogy a szocialisták tudatosan tették tönkre az önkormányzatokat, ezt minden megyei elnök alá tudja támasztani.

 

Szabó Erika államtitkár is többször szóvá tette a vita során az ellenzéki képviselők szerinte durva és sértő stílusát. A megyei intézmények konszolidációja kapcsán nem kellene az MSZP-nek bármit számon kérni, amikor tudatos politikai döntés alapján kerültek ilyen nehéz helyzetbe az önkormányzatok - emelte ki.

 

KDNP: látszik, mi történik, ha a szocialisták szabotálják a munkát

 

Spaller Endre azt mondta, kicsit örüljenek ennek a vitának. Most látni, mi történik, ha az MSZP lehetőséget kap, hogy szabotálja a munkát. Azt mondják a szocialisták, hogy a Fidesz és a KDNP nem kormányoz, miközben ők teszik lehetetlenné, hogy a felsőoktatásról, a köznevelésről beszéljenek - közölte.

Erre reagálva a jobbikos Ferenczi Gábor azt kérdezte, nem akarnak a kétharmados többség birtokában olyan törvényt hozni, hogy az ellenzék egyáltalán ne vehessen részt a parlamenti vitákban. Miért nem lehet feloszlatni a nem működő esztergomi képviselőtestületet, miért nem lehet előrehozott választásokat tartani - firtatta.

 

Fidesz: nem az esztergomiak tehetnek a kialakult helyzetről

 

Babák Mihály szerint egy jószándékú javaslatot szeretne az ellenzék blokkolni. Hozzátette: nem az esztergomiak tehetnek a kialakult helyzetről, hanem a szocialisták nyolcéves kormányzása. Éveken keresztül kivéreztették az önkormányzatokat, az ország államadóssága megduplázódott, és "most is hazudnak és hazudnak" - mondta.

"Nekem nincs szükségem arra a politikai kultúrára, amit a szocialisták képviselnek, nem kérek belőle" - folytatta a kormánypárti politikus, hozzátéve: ez a politikai kultúra, a hazugság, a megosztásról, a rombolás, és a pénzszórás.

A helyi konfliktusokat ugyanakkor helyben kell megoldani, tegyenek rendet, kössenek okos kompromisszumokat a város érdekében - hangsúlyozta. "Nem gondoljuk, hogy mi tudjuk a tutit", a problémákat helyben rendezzék Esztergomban - fűzte hozzá.

 

Jobbik: a fideszes vezetésű önkormányzatok eladósodtak

 

A jobbikos Volner János Esztergom problémája kapcsán az önkormányzatok eladósodottságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a 2006-os fideszes önkormányzati győzelem után a helyhatóságok kötvénykibocsátása megtízszereződött, így álszent dolognak tartotta a kormány bírálatát a szocialista kabinetek államadósság-növelő döntéseiről.

Kifogásolta, hogy a fideszes önkormányzatok gazdálkodása látható át a legkevésbé.

 

Fidesz: csak törvényileg lehet beavatkozni

 

Az egyik fideszes előterjesztő, Czunyinél Bertalan Judit a vitára adott válaszában a törvényi szintű szabályozást azzal indokolta: az önkormányzati autonómiát jelenleg védő struktúrák csak ezt a beavatkozást teszik lehetővé.

Elmondta azt is, hogy a közalkalmazotti munkavállalói réteg jogutódlással kerül át az állam által fenntartott intézménybe, míg azok a köztisztviselők, akik az önkormányzatnál végezték a funkció fenntartásához kapcsolódó feladatokat, státuszátadással kerülnek át a kormányhivatalhoz.

 

Az ülést vezető elnök az általános vitát lezárta.

(forrás)