Esztergomba érkezik a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionja

Esztergomba érkezik a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionja

2011. 11. 30.

Hogyan működik az atomenergia? Mi lenne, ha nem létezne a Paksi Atomerőmű? Hogyan őrizhetjük meg egészséges környezetünket gyermekeink, unokáink számára úgy, hogy ne kelljen áramhiánnyal küszködnünk, vagy a mainál jóval magasabb villanyszámlát fizetnünk?

Ezekre és még további izgalmas kérdésre is választ kaphat, ha meglátogatja a Paksi Atomerőmű interaktív kiállítását. Az MVM Csoport, a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionjában személyesen is kipróbálhatja, hogyan nőne a villamos energia ára és a környezetterhelés, ha csökkentené a legolcsóbb és legtisztább áramot előállító atomerőmű teljesítményét. Megtudhatja, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett működik a paksi erőmű, s tájékozódhat az olcsó és tiszta atomenergia hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos tervekről.

Időpont: 2011. december 1. – december 6. (hétvége kivételével)

Helyszín: Esztergom, Szent István téri parkoló (volt Medicor épülettel szemben, a Bazilika alatt)

Szimulátorunkon Ön is irányíthatja az atomerőművet, láthatja, hogyan drágulna az áram és hogyan nőne Magyarország károsanyag-kibocsátása, ha nem lenne atomerőmű;

  • Megnézheti filmünket az atomerőmű működéséről és az atomenergiáról;
  • Interaktív kiállításunkon megismerkedhet a világ összes atomerőművével, a közel három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetével és jövőjével, a magyar villamosenergia-hálózattal, Paks és környezete élővilágéval;
  • Tekerjen egy kört áramfejlesztő kerékpárunkkal, és megtudhatja, mennyit kellene biciklizni ahhoz, hogy megtermelje egy fél órás tévéműsor végignézéséhez szükséges energiát;
  • Végül, de nem utolsósorban most minden kérdésére őszinte választ kaphat az atomerőmű szakembereitől.

 

Csoportos jelentkezés, érdeklődés:

Papp Ildikó: +36 30 834-7468

06-1-3292763

e-mail: ildiko.papp@mahirkiall.hu

2011. 12. 01.

Valóságos opció az atommentesség, versenyképes alternatíva a megújulók fejlesztése

Nem kérdés, hogy Magyarországnak hosszú évekig esélye sincs 3000 milliárd forintot költeni a Paksi Atomerőmű bővítésére. Kérdés viszont, elkölt-e 100 milliárd forintot előkészítő tanulmányokra és tanácsadókra, mire ez mindenki számára nyilvánvalóvá válik - jelentette ki Varró László, a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség Gáz és Villamos Energia Divíziójának vezetője az Ökopolisz Alapítvány és a Heinrich Böll Alapítvány Pécsett rendezett "Láncreakció: Tabuk nélkül az atomenergiáról" konferenciáján.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egyedül maradt álláspontjával a Heinrich Böll Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány első közös rendezvényén, amikor változatlanul  sürgősen megépítendőnek nevezte a két új paksi blokkot. Pro- és anti-atom kiinduló állásponttól független konszenzus alakult ki a résztvevő magyar és nemzetközi szakértők körében: a bővítés drága és jelenleg felesleges, mivel a meglévő blokkok üzemidő hosszabbítása elegendő haladékot ad, ezalatt pedig a következő egy évtizedet a megújulók fejlesztésére és energiahatékonyságra kell fordítani.

 

Az atomberuházások irdatlan finanszírozási igénye és a válság miatt beszűkülő tőke-hozzáférési és hitellehetőségek még nálunk jobb helyzetű országokban is ellehetetlenítik a hasonló beruházásokat.  A konferencianapot megelőző bóvlikategóriába sorolás hosszú évekre tárgytalanná teszi a bővítési terveket. A megújuló energia jelentette alternatívák ráadásul egyre olcsóbbá válnak. "A német atomkivezetés nem különút, hanem valóságos opció" - jelentette ki Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal első Orbán kormány alatt végig regnáló főigazgatója. Stephen Thomas, a greenwichi egyetem energiapolitika professzora a jelenlegi atomreaktorok megígért  és tényleges költségadatait elemezve hatszoros drágulásról  számolt be. Döntő  érvként említette, hogy a nukleáris technológia az egyetlen, amelyik fennállása 50 éve alatt egyre csak drágul és egyre több problémát okoz: mintha nem pozitív, hanem negatív lenne a tanulási görbe.

 

Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke bizonyította: az atomboom lecsengett. A világ ráadásul nem a sorozatos atomkataszrófák, Csernobil vagy Fukusima miatt fordult el az atomenergiától, hanem azért, mert az rendkívül költséges és finanszírozására nincsenek jó megoldások. A sűrűn emlegetett nukleáris reneszánsz mítosz csupán. Az atomenergia fellegvárának tartott Kínában már 2007-ben megfordult a trend: azóta minden évben több szélerőművet helyeznek üzembe, mint atomerőművet, és folyamatosan nyílik az olló a megújulók javára. Jávor Benedek leszögezte: rossz stratégiának tartja, hogy miközben Európa a megújulók kiaknázására összpontosít, addig Magyarország a világtrendekkel ellentétes irányban az atomerőmű bővítésére akar ezermilliárdokat költeni, ezzel teljesen ellehetetlenítve a megújulók fejlesztésének esélyeit.

 

Bartus Gábor a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács titkára zárszavában kijelentette: a nukleáris beruházási költségek és a jelenlegi hazai gazdasági helyzet mellett a paksi bővítés elvben ugyan nem lehetetlen, de felettébb kockázatos. A megújulók fejlesztése - a rendszerirányítás fejlesztésével együtt - versenyképes alternatíva.

 

Mindazonáltal nem lehet hátradőlni, a hálózatfejlesztésen és az energiarendszerek rugalmasságának növelésén tovább kell dolgozni: az igazi megoldatlan kihívás az éghajlatváltozás elleni harc, a kibocsátások szükséges mértékű csökkentése, amire azonban az atomkapacitások növelése nem jelentene megoldást.

 

Az Ökopolisz Alapítvány ezúton is megköszöni az előadóknak az egyedülálló színvonalú és felkészültségű konferenciát, a közönségnek pedig az aktív részvételt. Valódi áttörést sikerült elérni: bebizonyosodott, hogy a kiinduló - pro- vagy anti-atom - állásponttól függetlenül hasonló következtetésre lehet ma jutni a legfontosabb kérdésekben, ha nem érzelmek és indulatok, hanem tények és érvek alapján gondolkozunk.  Célként jelöltük ki, hogy az atomenergiáról folyó diskurzus  és a politikai döntések minőségén akarunk javítani.  Ebből az első célt erőnkhöz mérten elértük. Számunkra is tanulságos azonban, hogy Fellegi Tamás helyszínen tett  nyilatkozata teljes mértékben ignorálta az elhangzott tényeket anélkül, hogy azokra bármilyen mértékben reflektált volna.

 

Az Ökopolisz Alapítvány nem adja fel, és tovább dolgozik az ökopolitikai gondolkodásmód magyarországi terjesztésén.

 

Ökopolisz Alapítvány

2011. 11. 30.

Így működtetik majd a fürdőt??? :)