Ukrajnában jártak a Dorogi NC fiataljai
Sport
2011. nov. 26.

<p>A magyar kötöttfogású kadet válogatott és a Dorogi NC versenyzői Ukrajnában jártak, ahol pénzdíjas nemzetközi tornán vettek részt.</p>

A versenyen ukrán, magyar, cseh, moldáv, román, litván és bulgár csapatok versenyzői mérték össze tudásukat. A kadet korosztályban 100 kg-on kívül minden súlycsoport volt, és súlycsoportonként 15-20 résztvevő küzdött a minél jobb helyezésekért.
A kadeteken kívül diák korosztályban hat súlycsoport birkózói is szőnyegre léphettek. A magyarok két aranyéremmel, egy ezüst- és három bronzéremmel tértek haza az erős túráról. A verseny egyik fénypontja volt az 50 kg-os mérkőzés, ahol az ukránok idei Európa-bajnoka (42kg) Udinszki és a magyar válogatott Eb-VB bronzérmese (46kg) Lévai Zoltán csapott össze…

A dorogi versenyzők közül a 42 kg-os Dömény János egy román legyőzése után kikapott attól a versenyzőtől, akit Wilhem Richárd megvert, így sajnos kiesett.

Lévai Zoltán 50k g:
Lévai Zoltán dorogi versenyző nagy lelkesedéssel kimagasló teljesítményt nyújtott, ellenfeleit kondicionálisan felőrölte, és technikai repertoárját is csillogtatta. Feladatát nehezítette sorsolása, hisz az ő ágán volt az ukránok nyáron még 42kg-os Európa-bajnoka, és a Világbajnokságon induló ukrán válogatott valamint az ukrán válogatottat is legyőző igen erős, koravén hazai versenyző.
Mint az eredményből is kiderül, Zolinak ez nem okozott gondot, s magabiztosan nyerte a versenyt.

Torba Erik 54 kg Tokod büszkesége, a dorogiak válogatottja a döntőig menetelve kifejezetten magas színvonalon győzött le sorban mindenkit, majd a döntőben az ukránok hazai versenyzője ellen voltak apró hibák, melyet a bírói elfogultság kissé még meg is segített, így Erik ezüstérmes lett.

50 kg-ban Papp Olivér az első kőrben előnyerő volt és rögtön 8 közé került. 4 közé kerülésért legyőzte a munkácsiak emberét, majd az elődöntőben és a bronzmérkőzésen is kikapott, így az 5. helyen zárta a versenyt.

Fehér Ferenc 54 kg-ban az első mérkőzését megnyerte, de sajnos a 2. találkozóján kikapott és kiesett


A dorogi 58 kg-os Kozák Patrik két győzelemmel és két verességgel az 5. helyen zárt.

Papp Bertalan jól rajtolt, és az első mérkőzésén magabiztosan győzött, a 2. találkozója is úgy kezdődött, ahogy azt szerettük volna. Az első menetet meg is nyerte, a második menetben aztán egy végzetes hibát követett el a tavalyi 58 kg-os válogatott, egy kölcsönös patt helyzetben elindított egy olyan akciót, mely sem előkészítve, sem a helyzetnek megfelelő lett volna és erre az ukrán ellenfele egyből lecsapott, megfogta, majd két vállon tartotta a magyar fiút. Ezzel a vereséggel ki is esett a dorogi 63 kg-os, mert a legyőzője az elődöntőben kikapott.

69 kg-ban Hegyi Sándor szépen menetelt előre és az első két találkozóját megnyerte. Az elődöntőbe jutásért a későbbi győztes ukrán versenyzőtől kikapott, majd a bronzmérkőzésen egy kiegyenlített meccsen a váci Nagy Pétertől szenvedett vereséget és 5. lett.

Szekér Máté a dorogiak 76 kg-os válogatottja jól kezdte a versenyt, hisz az első mérkőzésének első menetét magabiztosan nyerte, de a második menetben vezető pozícióban az ellenfél leszaltózta, majd betusolta. Mivel legyőzője nem jutott a döntőbe, így Máté számára véget ért a verseny.

Dolinszki Norbert a 76 kg-sok között indult és szintén jól kezdte a versenyt. Két győzelemmel már az elődöntőben volt, ott sajnos megállították és a bronzmérkőzés jutott neki. Sajnos mivel itt is kikapott az 5. helyen zárta a versenyt.
A kadetek mellett a diák korosztályban is volt érdekeltsége a dorogiaknak. Lévai Tamás a 38 kg-osok között remekül rajtolt és egy sima győzelemmel tovább lépett, második találkozóján is megállíthatatlanul birkózott és került be az elődöntőbe. Hiába volt a döntőbe kerülés a tét, a 3. találkozón Tamás már az első menetben két vállra fektette ukrán ellenfelét és jutott a döntőbe.
A döntő mérkőzés is jól kezdődött (szerintünk), Tamás megdobta ellenfelét és mögé ment, a bírók viszont úgy látták, hogy az ukrán fiú csinált akciót és 3:1-re ítélték az ellenfél javára a szituációt. Az edzők kérték a videó visszajátszást, de a bírók véleménye nem változott és még egy pontot kapott ezért az ellenfél. A dorogi legény ez után már nem hagyott lehetőséget, hogy kétes szituációk alakuljanak ki, 11:4 majd 6:0 arányban bezsebelte az aranyérmet, a győztesnek járó kupát és 25.000 Ft-ot.




Eredmények:


Kadet 1995-96-97-ben születettek:

42kg: - Dőmény János (Dorogi NC-Tokod)
50kg: 1. Lévai Zoltán (Dorogi NC-Esztergom)

50kg: 5.Papp Olivér (Dorogi NC-Tokod)
54kg: - Fehér Ferenc (Dorogi NC)
54kg: 2. Torba Erik (Dorogi NC-Tokod)
58kg: 5.Kozák Patrik (Dorogi NC)
63kg: - Pap Bertalan (Dorogi NC-Tokod)
69kg: 5.Hegyi Sándor (Dorogi NC-Tát)
76kg: 5.Dolinszki Norbert (Dorogi NC)
76kg: - Szekér Máté (Dorog NC-Esztergom)

Diák korosztály (1999-2000-ben születettek):
38kg: 1. Lévai Tamás (Dorogi NC-Esztergom)

Edzők: Lévai Zoltán, Knyaskó Máté

(forrás)