A Gyermekétkeztetési Alapítvány vállalta a gyerekek étkeztetését
Közélet
2011. nov. 24.

<p><span id="ctl05_lbLead">(MTI) - A Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) soron kívüli segítséget ad az esztergomi gyerekeknek, a következő két nap ellátásának díját már kifizette a korábban étkezést biztosító társaságnak - közölte az alapítvány elnöke szerdán az MTI-vel.</span></p>

Az alapítvány soron kívül vállalta át a feladatot, hogy a város gyermekei egy napra se maradjanak meleg élelem nélkül, csütörtöktől fedezi 890 óvodás és 681 általános iskolás ebédjének költségeit - mondta el Király Gábor.
Esztergomban az önkormányzat tartozásai miatt a HunGast Esztergom Kft. többszöri figyelmeztetés után szerdán megszüntette a közétkeztetést a városi gyermekintézményekben.
A társaság ügyvezetője, Herczeg Csaba korábban elmondta, hogy a tálalókonyhákat lezárták, az óvodákban a polgármester kérésére evőeszközt és tányért biztosítottak a gyerekeknek. Hozzátette; az adósságrendezés miatt 100 millió forintjuk ragadt bent az önkormányzatnál, a szeptemberi számla 27 millió, az októberi számla 25 millió forint, ezt már nem tudják kigazdálkodni.
A helyi képviselő-testület kedden határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a szolgáltató számláinak kifizetéséről. Múlt pénteken Tétényi Éva független polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan módosítást terjesztett elő, amelyben kifizették volna a HunGastot illető 27 millió forintot. Az ülésen a frakcióvezető nem volt jelen és a Fidesz-KDNP többségű testület Meggyes Tamás korábbi polgármester indítványát szavazta meg, amely a cégnek csak 10 millió forintot biztosított.
Tétényi Éva az MTI-nek szerdán elmondta, az összeget azért nem utalta át, mert a városháza mindhárom ellenjegyzési joggal felruházott dolgozója írásba adta: nem ellenjegyzi az átutalást, arra ugyanis nincs költségvetési fedezet.
A képviselő-testület pénteken 11 órakor tartja következő ülését, amelyre a polgármester tájékoztatása szerint meghívták a kormánymegbízottat. Az MTI információi szerint egy szülő az egyik közösségi oldalon "kiflicsücskös tüntetést" szervez a városháza elé az ülés kezdete előtt. A kezdeményezéshez rövid idő alatt száznál többen csatlakoztak.
Az Arany János Iskola igazgatója, Baranya István az MTI-nek elmondta, a hozzájuk járó 200 gyerekből 126 diák térítés nélkül, vagy kedvezményesen étkezik. Ők vagy hideg élelmet hoztak, vagy a meghosszabbított nyitva tartású büfében vásárolhattak. Az igazgató közlése szerint a szerdai 18 hiányzó mára megduplázódott, majd a kialakult helyzetről elmondta, "huszonöt éve vagyok pedagógus, de ilyennel még nem találkoztam".

(forrás)