Határozatképtelen volt Esztergom képviselő-testülete
Közélet
2011. nov. 22.

<p><span id="ctl05_lbLead"> Esztergom, 2011. november 22., kedd (MTI) - Határozatképtelenség miatt nem döntött Esztergom képviselő-testülete keddi, rendkívüli ülésén a közétkeztetést és a közvilágítást végző cégek számláinak kifizetéséről; az ülésen a tizenöt tagú testület tagjai közül a független polgármesteren kívül csak három fideszes és egy jobbikos képviselő jelent meg.</span></p>

A közétkeztetést végző HunGast Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére megerősítette, hogy pozitív döntés esetén biztosították volna az étkeztetést, így azonban szerdán - többszöri figyelmeztetés után - a kórház kivételével mindenhol leállítják a szolgáltatást. Ez mintegy ezer diákot és száz idős embert érint.
A közvilágítást végző Tivi Kft. ügyvezetőjét az MTI-nek nem sikerült elérnie, titkárságán azonban közölték, intézkedési tervüket jelenleg a cég ügyvédje vizsgálja, és mint hozzátették, Drága Bálint tartja magát pénteken tett nyilatkozatához. Az ügyvezető az MTI-nek aznap úgy fogalmazott: "az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost, ha nem látok más megoldást".

Sajtóközlemény: Aljegyzői állásfoglalás, Esztergom: Tétényinek törvényi kötelessége lett volna utalni

A képviselők jegyzői állásfoglalást kértek a közvilágítás és a gyermekek étkeztetésével kapcsolatban a keddi nap folyamán. Dr. Balla Sándor aljegyző (aki jelenleg a jegyzői feladatokat is ellátja Esztergomban) leveléből egyértelműen világossá vált, hogy Tétényi Évának kötelessége lett volna átutaltatni a testület határozatában foglalt összeget a szolgáltatóknak, azt nem tagadhatta volna meg.

Az aljegyző állásfoglalásában kitért arra is, hogy a polgármester- asszonynak a hitelezői egyezségben feltűntetett összegeket is törvényi kötelessége lett volna kifizetni, azt sem tagadhatta meg. Mint ismeretes Tétényi Éva adósságrendezési eljárást indított Esztergom Önkormányzata ellen, melynek következményeként a hitelezői egyezségben foglalt 150 millió forintot is törvényi kötelezettségből át kell utalnia a közétkeztetést és a közvilágítást ellátó cégnek. Ezt a mai napig nem tette meg, pedig szeptember 30-án járt le a bíróság által jóváhagyott végzés határideje. Egy jegyzőkönyvi kivonat továbbá rámutat arra, hogy jelenleg közel 420 millió forint van a város számláján, amelyből ki lehetne fizetni az elmaradt tartozásokat. A válságköltségvetés pedig tartalmazza az intézmények teljes évre vonatkozó közétkeztetési díját, a polgármester- asszony ebben a pontban is valótlant állít. Tétényi Éva felelőtlen városvezetői magatartása már tarthatatlan, ezért felszólítjuk, hogy mondjon le hivataláról, és ne ártson többet az esztergomi családoknak, gyermekeknek.

 

Fidesz, Esztergom

 

Sajtóközlemény: Egyszerű egyszeregy frakciótagoknak

A mai napra összehívott rendkívüli testületi ülést határozatképtelenség miatt be kellett rekesztenem, így 2011. november 23-tól a Hungast Kft. és a Tivi Kft. szüneteltetni kénytelen a szolgáltatást. A mai ülést pont azért hívtam össze, mert mindkét vállalkozás vezetője jelezte, hogy amennyiben ma a testület hajlandó módosítani a válságköltségvetést, úgy nem lesz fennakadás sem az iskolai közétkeztetés, sem a közvilágítás biztosítása során. A Fidesz frakció álságos játékot űz az esztergomiakkal. Magyarázatukban azt szerepel, hogy ők múlt pénteken megszavaztak 10-10 millió forintot mindkét cégnek, de azt a polgármester nem utalta el. Az átlagember nehezen érti meg ilyen esetben, hogy mi történik, hogy miért borul sötétségbe a város, vagy miért nem kapnak meleg ételt a gyermekeink, ezért leegyszerűsítve elmagyarázom, mivel próbálkozik a Meggyes-csoport. Az önkormányzati kifizetéseket szigorú jogszabályok és törvények szabályozzák. Számlát ellenjegyezni, kifizetni csak abban az esetben lehet, ha a költségvetés megfelelő sora (intézményekre bontva, éves költségvetési keretet figyelembe véve) tartalmazza az adott összeg fedezetét. Az ilyen döntéseket csak és kizárólag a képviselő-testület – azaz esetünkben a többségi Fidesz-frakció – hozhatja meg. A frakció azonban szándékosan nem hajlandó szavazni a költségvetés módosításáról. Így viszont akár van pénze az önkormányzatnak, akár nincs, nem fizethet jogszerűen. Ha a polgármester – kényszerített helyzetbe hozva – mégis úgy dönt, hogy így is utal, hivatali hatalommal való visszaélést, azaz bűncselekményt követ el. Ha ezt megteszem, akár előzetes letartóztatásba is kerülhetek. Ha viszont nem utalok törvényellenesen, akkor a frakció rám próbálja fogni a városlakók előtt a saját bűnét. Amikor 2011. január 20-án a testület Meggyes Tamás vezetésével és többszöri figyelmeztetésem ellenére is csak 8-10 hónapra tervezett az intézményekre éves költségvetést, egyértelmű volt, hogy az év utolsó hónapjaira nem marad elég pénz. Ezt januárban, majd ezt követően minden hónapban jeleztem a testület, a kormányhivatal és a jegyző felé. A Meggyes-csoport akkor úgy osztotta fel a város éves költségvetését – az egyszerűség szerint vegyünk 100 forintot – hogy ugyanabból a 100 forintból kifizettetné a hitelezőknek járó 100 forintot és az intézményeknek járó 100 forintot is. Ez nem fog menni, ezt minden józanul gondolkodó családfő és családanya megérti. Meg kell érteni mindannyiunknak, hogy ebből a kátyúból csak együtt tolhatjuk ki a város szekerét, ha pedig ez nem megy, le kell mondania a testületnek és át kell adnia a helyét egy szakértő képviselő-testületnek, akinek szíve is van.

 

Esztergom, 2011. november 22.

 

Tétényi Éva Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

 

(forrás)