Ébresztő Esztergom!
Közélet
2011. okt. 5.

<p>A hétfő reggeli rendkívüli testületi ülésen élni kívántam azzal a vétójogommal, melyet a helyi önkormányzatokról szóló törvény 35. § 3) pontja szerint biztosít számomra a jogalkotó: <em>„A polgármester, ha a képviselő-testület döntését az önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben egy alkalommal kezdeményezheti a döntés ismételt megtárgyalását.”</em> Arra kértem a testületet, hogy tárgyalja újra az inkasszós jog biztosítását a város hitelezői részére, mivel ez a döntés súlyosan veszélyezteti az önkormányzat pénzügyi stabilitását.</p>
<p> </p>

Semmi garancia nincs arra, hogy az adósságok kifizetése után a fennmaradó összegből év végéig biztosítható a kötelező feladatellátás, valamint a köztisztviselők és közalkalmazottak bérének kifizetése. A Meggyes-csoport tagjai nem kívántak erről tárgyalni, ezért a döntés súlya a polgármester vállát nyomja. Ha aláírom a testületi határozat értelmében az inkasszós jogot, akkor a jövő hónapban több mint 1000 család marad fizetés nélkül Esztergomban, annak ellenére, hogy lelkiismeretesen megdolgoztak a bérükért. Ha nem teszek eleget a fideszes többség akaratának, akkor kifizethető lesz ugyan a munkabér, azonban a hitelezők eljárást kezdeményezhetnek az önkormányzat és a polgármester ellen az egyezség be nem tartása miatt. A dolgozók többségét nem érdekli, hogy miért nem kapnak fizetést. Ha politikus lennék, meg kellene engednem az inkasszót, hiszen akkor mindenki a saját bőrén érezné, hogy hatalmas gondok vannak a városban. Mivel azonban elsősorban felelősen gondolkodó szakember vagyok, nem nézhetem tétlenül, hogy az intézményi hálózat szétverése után hogyan tenné tönkre az esztergomiakat is a helyi fidesz, ezért felvállalom, hogy számomra az emberek létbiztonsága az első.

A másik újratárgyalandó napirendi pont az aljegyző kérdése volt. A fenti jogszabályi hely, valamint a pályázat elbírálásának október 6-i határideje lehetőséget adott arra, hogy ezt is újratárgyalják a képviselők. A testület azonban nem volt hajlandó erről sem dönteni, ezzel felvállalta a hivatal működésképtelenségének előidézését. Sürgősségi indítványként napirendre tűztem, hogy a képviselő-testület oszlassa fel önmagát, hiszen az eltelt egy év bebizonyította, hogy működésképtelen az önkormányzat, azonban erről hallani sem akart a fideszes többség. Az aljegyzői pályázat újra kiírása mellett az ülésen csak arról folyt hosszas vita, hogyan szüntethető meg a város egyetlen közoktatási kollégiuma úgy, hogy az intézmény megszüntetéséről nincsen testületi döntés, de ennek ellenére a beiratkozott gyermekeket helyezzék át a megyei fenntartású kertvárosi kollégiumba.

 

Esztergom, 2011. október 5.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)