Keresd a Bringát a városban! - Zöld Térképes kincskeresés Esztergomban
Környezetünk
2011. szept. 20.

<p>A Tudatos Vásárlók Egyesülete Esztergomban rendezi meg az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület segítségével az idei harmadik Tudatos Vásárló Fesztivált. A fesztivál célja lehetőséget nyújtani a látogatóknak arra, hogy megismerjék a környékbeli termelőket, személyes kapcsolatot alakítsanak ki velük, megkóstolják azok termékeit, ezáltal érdekessé, vonzóvá váljon a helyi termékek vásárlása, a közvetlenül a termelőtől való vásárlás és a piacra járás.</p>

A Tudatos Vásárló Fesztivál elıtt Esztergomban kalandos kincskereső játékot is szerveznek. A kalandoroknak a Zöld Térkép (http://esztergom.zoldterkep.hu/) helyeit kell játékos fejtörı alapján megtalálniuk, majd további megfejtésekkel juthatnak kincseikhez. A kincskeresésen iskolai csoportok péntek délelıtt is részt vehetnek, míg családok, baráti közösségek a játék napján, 16,30-tól a Rákóczi téren, a répánál indulhatnak neki a felfedezésnek!

Időpont: 2011. szeptember 23.
Helyszín: az Esztergomi Zöld Térkép helyszínei
Jelentkezés módja:
- előzetes regisztráció: info@kornyezetkultura.hu, tel: 33/400-150
- regisztráció a rajt állomásnál: Esztergom, Rákóczi tér, répa szobor.
A Kincskeresésben részt vevők mindannyian indulhatnak a játék fődíjáért, a Mountain Bike kerékpárért!

Bővebb információ:
Horváth Zoltán, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Tel: +36 20-775-26-21
Email: info@kornyezetkultura.hu


Mi a Zöld Térkép?

Magyarország Zöld Térképe (www.zoldterkep.hu) az ország környezeti és társadalmi erőforrásait tárja fel a fogyasztók tájékoztatásának céljával. Olyan információs eszköz, amely a környezetbarát és felelős életmód kibontakozását és a helyi gazdaság megerősítését támogatja. Az internetes adatbázis boltok és szolgáltatások egész sorát tartalmazza: biogazdaságokat, alternatív közlekedési lehetőségeket, karitatív szervezeteket, javítómőhelyeket, piacokat stb. - több ezer adatot 19 kategóriában. A Zöld Térképet a Tudatos Vásárlók Egyesülete mőködteti és tarja fenn.A szolgáltatás ingyenes: sem most, sem a későbbiekben a Tudatos Vásárlók Egyesülete nem kér pénzügyi ellenszolgáltatást az adatbázisban való szerepeltetésért. Az adatbázissal, a Zöld Térképpel társadalmi célok érvényesülnek: növekedjenek a helyi gazdasági lehetőségek, s erről a fogyasztók is értesülhetnének.
Regisztráció után a termelők, szolgáltatók a későbbiekben önmaguk módosíthatják, bővíthetik, vagy épp aktualizálhatják az adataikat, üzleti információkat.


A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati mőködési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz. A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót (www.tudatosvasarlo.hu/magazin). 2004 óta mőködteti www.tudatosvasarlo.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítéső híroldalát. 2010-ben indította el az Ökofitnesz (www.okofitnesz.hu) elnevezéső alkalmazást, mely interaktív és játékos módon segít a környezettudatos életvitel kialakításában. További projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása. Honlapján mőködteti a (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék
adatbázist. Internetes adatbázisában megtalálhatók továbbá egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek és tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben. 2009 októberében jelent meg "Magyarország Zöld Térképe (www.zoldterkep.hu), mely a fenntartható életmódot lehetővé tevő boltokat, szolgáltatásokat (javítómőhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) győjti össze az ország egész területén." A www.tudatosutazo.hu weboldal nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, valamint turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások és a turizmussal kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok győjteménye található meg.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 1994-ben alakult, ma kiemelten közhasznú társadalmi szervezetként tevékenykedik a környezetvédelem, természetvédelem, környezeti nevelés, fogyasztóvédelem és területfejlesztés területén. Küldetése tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fel kívánja ébreszteni a vágyat a változtatásra, fenntartható és ökologikus alternatívát kíván bemutatni, meg kívánja teremteni a közösséget, mely alapjául szolgál a változások megvalósításához. Fő tevékenységei: ingyenes lakossági környezeti tanácsadó irodát mőködtet a Kötháló (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) tagszervezeteként; Feltérképezte Komárom-Esztergom megye és az Ister-Granum Eurorégió megújuló energiaforrás potenciálját, összegyőjtötte a legjobban alkalmazható példákat, felépült egy Ökoház Esztergomban, mely látogatható. Széleskörő szemléletformálási kampány keretében 2500 diák számára mutatta be a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőséget és energiatakarékossági praktikákat, részletek: www.renergia.hu oldalon.

  • iskolai, óvodai foglalkozásokat tart, kiállításokat szervez környezetvédelmi témákban (környezettudatos fogyasztás, kalandozások a kuka körül, gyógynövény használat stb.)
  • mőködteti a www.zoldinfolanc.hu környezeti információkat győjtő és megosztó portál Esztergom városi felületét
  • az energiahatékonyság és megújuló-energia hasznosítás népszerősítése érdekében napkollektorépítő bemutatókat szervez, nyílászáró szigetelési programot tart fent,
  • környezeti szempontból ellenőrizi a vállalatok mőködését,
  • véleményezi a környezeti ügyekben hozott döntéseket, zöldíti a döntéshozókat,
  • mőködteti az Ister-Granum EGTC Non-profit tanácsadó irodáját Esztergomban.
(forrás)