Fejtörő-bónusz
2011. 09. 18. 9:43

Utolsó utáni fordulójához érkezett a  fejtörő-re keresztelt helytörténeti játék , mely még a múlt év májusában indult.
Minden héten felkerült egy kép, mely a városunkban található egyik köztéri szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni. A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

Mivel a legutóbbi szobor (Szent Orbán) kapcsán nem érkezett értékelhető megfejtés, így bónuszként – játékon kívül – egy valóban utolsó….

Fejtörő (bónusz)


A múlt heti fejtörő egfejtése:

A Bánomi út egykor híres pincéinek (pl. Einzinger-pince) szellemét Szent Orbánnak, a vincellérek védőszentjének kőből faragott szobra "őrzi", mely eredetileg a még Kőrösy út végénél állt.

A lakótelep építése során kis híján megsemmisült, ám egy lelkes esztergomi polgár megfelelő juttatás ellenében egy építőmunkással átszállítatta saját portája elé,  így ma a szobor a Bocskoroskúti út elején található, ahol a szobormentő, amúgy az idő vasfoga által kikezdett szobor fölé – bádogos szakmája kapcsán – esővédőt épített, így nem csupán az enyészettől mentette meg, hanem a műemlékként is megóvta. A talapzaton lévő információk alapján a Lock A. felirat talán a szobrászt jelölheti, a faragás alapján viszont bizonyos, hogy Belkovics Ferenc állíttatta az 1880-as években.


Megfejtés képekben:

1.kép

2.kép

3.kép

4.kép

5.kép

6.kép

7.kép

8.képEddigiekTérképenGPS-koordináták:


É 47°48´3.67´´
K 18°45´8.55´´


Végeredmény:


Anyu54 (69)

Ötvennyolcas (69)

Lacikabácsika (60)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (13)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (6)

LázárE. (2)


Bónusz-képFotó: Márkus Péter


Jövő héten jön a megfejtés és nem lesz több kép…

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

Még nincsenek kommentek :(