Kulturális Örökség Napjai
Kultúra
2011. szept. 16.

<p>A hétvégén rendezik a kétnapos Kulturális Örökség Napjait, melynek során megtekinthető lesz a szenttamási kápolna.</p>

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. Az 1984-ben megfogalmazott gondolat az évek során alapjaiban nem változott. 1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát, hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ma is végzi.

Mi, esztergomiak műemlékekben nem szenvedünk hiányt, a KÖH honlapja százhúsz helyi műemléket sorol fel. Mégis ezeknek csak egy töredékét ismerjük

 

az magyar városok sorában is előkelő helyet foglalunk el.. A februári idegenvezetői világnap mellett ez az a nap, amikor belülről is megismerhetünk olyan egyébként a nagyközönség előtt elzárt műemlékeket, mint a szenttamási kápolna. A Szenttamás Barátai Egyesület és a KÖH szeptember 17-18-án szervezi a Szenttamási Napokat a városrészben. A hétvégén több alkalom is lesz idegenvezetővel egy félórás séta keretében bejárni a hegyet, megismerni annak történetét. Lesz tájékozódási verseny családoknak, történelmi- és keramikus játszóház gyereknek.

Szombaton a Féja Géza közösséi Házban filmvetítést tartanak a „Kultúrházak éjjel-nappal” címmel, a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat részeként.

A programok teljes listája itt megtekinthető.

 

„Esztergom lélekben és kultúrában él: ez a hagyománya.” - Babits Mihály

(forrás)