A Fidesz-frakció 940 millió forintos pert akasztat a várossal a Suzuki nyakába
Közélet
2011. szept. 16.

<p>Információink szerint a tegnap esti testületi ülésen, zárt előterjesztésként tárgyalta és szavazta meg a Fidesz frakció többsége azt az előterjesztést, mely alapján 940 millió forintos pertárgyértékű keresetet kell indítania Esztergom Város Önkormányzatának a Magyar Suzuki Zrt. ellen. Úgy tudjuk a kérdésben csak a Fidesz tagjai szavaztak igennel.</p>

Ha esetleg az a célja a Meggyes-Steindl frakciónak, hogy Romániába vagy Bulgáriába üldözze a város és a régió legnagyobb adófizetőjét, akkor igencsak jó úton haladnak ezen vágyuk beteljesülése felé. A válság előtt 6000 alkalmazottat foglalkoztató, ma közel 3300 embernek munkát adó autógyár nehéz éveken van túl, a belföldi piacvezető szerepét elvesztette, a hazai autóeladások töredékükre zuhantak vissza az elmúlt években.

Mi az az előszerződés?

A jelenleg hatályos Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 208. § (1) bekezdése szerint a felek megállapodhatnak abban, hogy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek. Ezt nevezzük előszerződésnek. Az előszerződés bármilyen szerződés jövőbeni létrehozására megköthető. Az intézmény jogalkotói célja az, hogy a szerződő felek, akik valamilyen oknál fogva az előszerződés megkötésekor még nem kívánják vagy nem tudják a végleges szerződést megkötni, ezáltal megfelelően biztosítani tudják egymást (magukat ) arról, hogy az általuk meghatározott idő, feltétel bekövetkeztével a szerződés közöttük létre fog jönni. Ez a megfelelő garancia a végleges szerződés létrehozásának bírói kikényszeríthetősége, ennek törvény által nyújtott lehetőséget.

Fontos, hogy az előszerződés alapján a feleknek kötelmi igényei keletkeznek egymással szemben a végleges szerződés létrehozása iránt. A felek teljesítést (pl. tulajdonjog átruházást, vételár megfizetést) egymástól közvetlenül az előszerződés alapján nem követelhetnek , nem keletkezik jogosultsága a feleknek birtoklásra, használatra sem. Az előszerződés teljesítése ugyanis a végleges szerződés megkötése. Számtalan esetben mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hogy még abban az esetben sem követelhet teljesítést a szerződő fél, ha az előszerződés a megkötendő végleges szerződés valamennyi lényeges pontját tartalmazza.

A törvény lehetőséget ad a félnek meghatározott feltételek esetén az előszerződés teljesítésének megtagadására : ha a fél az előszerződés megkötése után beállott körülmény folytán a szerződés megkötésére nem képes, a szerződés megkötése nemzetgazdasági érdeket sértene , vagy a szerződés megkötése után elállásnak vagy felmondásnak van helye.

A város önkormányzata és a cég vezetése közötti viszony eléggé hullámzó volt az elmúlt két évtizedben: a gyár olyan gesztusai, mint amikor Meggyes Tamásnak saját használatára ingyenesen autót biztosítottak a szolgálati autójának felgyújtása után úgy tűnik nem hozták meg a kívánt békét a városi ügyeket ma is uraló Meggyes és a multinacionális vállalat vezetése között.

A most felszínre került történet még 2007-ben, a válság előtti utolsó szárnyaló évben kezdődött. Esztergom akkoriban megváltoztatott rendezési terve akkora zöldterületarányt írt elő az ipari parkban lévő telkek számára, amekkorával a Suzuki iparterülete akkoriban nem rendelkezett. Ennek orvoslására a vállalat előszerződést kötött az Önkormányzattal, melynek keretében vállalta, hogy az ipari park még értékesítetlen telkeiből megvásárol a zöldterületmutató javításához egy szomszédos területet, amennyiben a város a vételár jelentős részéből bizonyos pontosan körülhatárolt, a Magyar Suzuki Zrt. közúti megközelítését javító beruházásokat eszközöl, illetve kapcsolódó telekalakítást elvégez. Az előszerződést 2008 január 14-én kötötték meg.

Az Önkormányzat az előszerződésben foglalt kötelezettségeit azonban csak részben teljesítette - emiatt az autógyártó elállt az előszerződéstől, és nem született meg az adásvétel.

Steindl Balázs előterjesztése és az elfogadott határozat szerint a meghiúsult előszerződés miatt kell most keresetet indítania az Önkormányzatnak a Magyar Suzuki Zrt. ellen, és többek között az ipari parki útra megépített körforgalom és útszakasz bekerülési költségét (331 millió forint) próbálják meg ezen az úton a vállalatra terhelni, valamint a per arról is fog szólni, hogy a bíróság polgári peres úton,  az előszerződés alapján mégiscsak köttesse meg az adásvételi szerződést a Suzuki és az Önkormányzat között.

Megkérdezett jogászok álláspontja szerint a Magyar Suzuki Zrt. pénzügyi és gazdasági mutatóinak elmúlt években bekövetkezett negatív változása olyan, az előszerződés megkötése után beállott körülménynek tekinthető, melynek folytán a szerződéstől való elállás alapvetően megindokolható: semmi másra nem kell például hivatkoznia a bíróság előtt, mint arra, hogy a telek megvásárlása esetén felmerülő helyzetben több száz embert kellene elbocsájtania a vállalatnak, mely nem csak a nemzetgazdasági érdeket sértő lépés lenne, de Meggyes saját pártjának sem állhat érdekében ilyen helyzetbe hoznia  az autógyártó céget, és annak több ezer alkalmazottját.

(forrás)