Azonnali kérdés a Parlamentben Esztergomról - 2011.09.12.
Közélet
2011. szept. 15.

<p>Szilágyi Péter (LMP) - Túl a pártpolitikán, mikor tér vissza Esztergomba az élet normális menete?</p>

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Szilágyi Péter, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a közigazgatási és igazságügyi miniszternek: „Túl a pártpolitikán, mikor tér vissza Esztergomba az élet normális menete?” címmel. Szabó Erika államtitkár asszonyt jelölte ki a miniszter úr. Válaszadásra elfogadja-e az államtitkár asszony személyét? Öné két percben a kérdés lehetősége.

SZILÁGYI PÉTER (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az államtitkár asszonnyal örömmel vitatkozom mindig a parlament ülésein, azonban most szerettem volna Navracsics miniszter úrtól egy személyes ígéretet kapni. Kérem, tolmácsolja a miniszter úr számára, és bízom benne, hogy célhoz fog érni.

Esztergom helyzetéről nagyon sokszor volt már szó itt, a Parlament falain belül. Sokat vitatkoztunk, az ellenzéki pártok és a kormánypárt álláspontja ismert ebben a kérdésben. Azonban, miközben mi vitatkoztunk, a helyzet nem oldódott meg, sőt, ha úgy tetszik, még rosszabb lett. Arra kérem most önöket, valamennyi pártot, hogy lépjünk vissza egy lépést, lépjünk hátrébb, és gondoljuk bele magunkat az esztergomi polgárok életébe. Arról van szó, hogy egy működésképtelen testület miatt az esztergomiak mindennapjai tulajdonképpen kitértek abból a normális mederből, amire minden állampolgár jogosan számíthat. Megállapította a kormányhivatal, hogy a képviselő-testület számos törvényellenes és alkotmányellenes rendeletet, illetve határozatot hozott meg, azonban ennek ellenére ezen rendeletek, határozatok alapján még mindig számos hátrány éri az esztergomiakat.

Egy nagyon-nagyon fontos lépés felé közeleg Esztergom, ugyanis elkövetkezhet az, hogy nemsokára nem kapnak fizetést az esztergomi tanárok, ha a képviselő-testület nem módosítja a költségvetést. Azt szeretném kérni valamennyiünktől, hogy próbáljuk meg ezt a helyzetet közösen megoldani, találjunk közös megoldást. A polgármester asszony már kérte a Fidesz vezetését, hogy üljenek le, beszéljék meg ezt a helyzetet, de nem kapott rá választ. 7100 esztergomi polgár kérte petíciójukban, hogy oszlassák fel az önkormányzatot, és induljanak tiszta lappal, de még nem kaptak rá választ. Ez több hónappal ezelőtt volt.

Azt szeretném tehát kérdezni az államtitkár asszonytól, fogja-e képviselni azt az álláspontot a kormányülésen a miniszter úr, hogy oszlassák fel a képviselő-testületet, és mindenki tiszta lappal indulhasson, végre az esztergomiak élete (Az elnök a hozzászólási idő leteltét jelzi.) kerüljön újra rendes kerékvágásba.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Szabó Erika államtitkár asszonyé két percben a válaszadás lehetősége.

DR. SZABÓ ERIKA közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértünk abban, hogy Esztergom lakóinak érdeke az első. A helyi közügyeket intéző választott tisztségviselőknek az a felelősségük, hogy az ott élőket kiszolgálják, az ő érdekükben a szükséges döntéseket meghozzák. Ezt a felelősséget mi hiába akarjuk felhozni, akár ön is, mint a körzetért felelős vagy a területen érintett képviselő, nem itt, az ország Házában fogjuk megoldani, ez az ottani választott képviselők felelőssége, feladata, és az alaptörvényben, illetve az alkotmányban biztosított kötelezettsége is, hogy a helyi közügyeket felelősen intézze.

Valóban voltak olyan törvényességi ellenőrzési észrevételek, amelyeket az esztergomi önkormányzat működése kapcsán a kormányhivatal észrevételezett, ebből több is volt határozatok, rendeletek és egyéb döntések kapcsán. Ezeket mind el is juttatta az önkormányzathoz, és kérte a törvényes működés helyreállítását, úgy, ahogyan ahhoz jogköre is van. A törvényességi ellenőrzés jogköre ezt a lehetőséget biztosítja a kormányhivatal számára.

Egyébként, hogyha működik az önkormányzat, tehát tartanak testületi üléseket, döntéseket hoznak, akkor nincs alapja a kormányhivatalnak arra, hogy kezdeményezze a közigazgatási és igazságügyi miniszternél az önkormányzat feloszlatását. Tehát mindenképpen a helyiek feladata, felelőssége, politikai felelőssége a helyzet megoldása, amiben én is kérem az ön együttműködését, amellett, hogy én is felajánlom az enyémet, és természetesen a miniszter urat tájékoztatom a kérdésről. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Szilágyi Péter képviselő úré a szó egy percben viszonválaszra.

SZILÁGYI PÉTER (LMP): Köszönöm szépen az államtitkár asszony válaszát. Megítélésem szerint a helyzet Esztergomban afelé mutat, hogy az önkormányzat tulajdonképpen működésképtelen. Erre eléggé egyértelmű alkotmánybírósági határozatok vannak, hogy ebben az esetben mit kell tenni, hiszen amennyiben nem működik egy képviselő-testület, akkor az ott élők önkormányzáshoz való joga sérül. Mi úgy gondoljuk, hogy az egyedüli lehetséges út, illetve egy lehetséges út az, ha a képviselő-testületet feloszlatják, és új lappal kezdünk.

Azonban szeretném azt is mondani, hogy kérem az államtitkár asszonyt, Orbán Viktor miniszterelnök úrnál is vesse latba a tekintélyét, hogy válaszoljon azokra a felvetésekre, amelyek a megbékélést keresik.

És kérem, hogy próbáljanak meg közvetíteni a különböző felek között, mert ami most van Esztergomban, az csak a helyieknek nem jó, és úgy gondolom, hogy senkinek sem jó.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Viszonválasz illeti meg az államtitkár asszonyt egy percben.

DR. SZABÓ ERIKA közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a javaslatokat. Nemes a szándék, hogy működjenek együtt a helyi politikai erők. Igen, ez lenne a megoldás, mind az Országgyűlésben fönnálló kérdésekben az ellenzék és kormánypárt együtt kell hogy működjön fontos kérdésekben, és ez ugyanígy kellene hogy történjen Esztergom városában is; mert attól függetlenül, hogy vannak kormánypárti és ellenzéki képviselők, vannak olyan közügyek, amelyekben csak az egyetértés útja az, ami járható, ami mindenkinek az érdekét szolgálni képes.

Ezek a javaslatok, amelyeket ön megfogalmaz, nem törvényi kötelezettség, ezek politikai javaslatok, részemről teljesen elfogadható. Kérem, hogy ön is tegyen meg mindent a saját pártja politikai képviselőinél, hogy ebben az együttműködésben vegyenek részt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(forrás)