Fejtörő 66.
2011.08.12. 12:12

Múlt év májusában új városismereti játék indult  fejtörő néven.
Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.

Fejtörő 66: Leány torzó

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

Az város főterén található Ister-kút az utóbbi idők leginkább megosztó alkotása, ami talán nem is magának az alkotásnak, hanem inkább a tér legutóbbi felújításának és a helyi politikának köszönhető, így a beküldött megfejtések is igen szűkszavúak és kritikusak voltak. (szerk.)

Évtizedekkel korábban a várnál felállított „Városalapító” (gördeszkás) okozott hasonló megosztottságot, de az Ister-kút kritikája még ennél is hatványozottabb.


2006-ban, A Széchenyi tér felújításakor a 17-es szám előtti részen állították fel Párkányi Raab Péter szobrászművész öt életnagyságú nőalakot megformáló mediterrán hangulatú kompozícióját.
Az Ister-kút, mely a Duna és Esztergom városának ősi nevét hordozza egy nyolcágú csillag alaprajzú, feszített tükrű medencéből emelkedik ki. Anyaga süttői mészkő, a medence: 65x1000x750 cm, magassága: 380 cm.

A művész korábban így nyilatkozott a főtérre készülő alkotásáról:
„Az esztergomi Ister-kúton tavasz óta dolgozom három gipszöntővel. Amióta megkaptam ezt a számomra egyszerre kedves és fontos munkát, minden időmet és gondolatomat leköti. Napi tizenkét órát vagyok a műtermemben, de van, amikor még ennél is többet. A kút gipszmodelljei a napokban készültek el, az elkövetkezendő hónapok feladata pedig a szobrok kőbe faragása lesz. Ebben a munkámban öt kőfaragó mester is segít, én pedig ide-oda „röpdösök” közöttük. Alkotásom, mint azt neve is jelzi, a Duna istennőjére utal, és egy kicsit mediterrán stílust tükröz. A kagylókat és csigákat ábrázoló kútban öt életnagyságú fürdőző nőalak lesz látható. A nőalakok mindegyike más modellről készült, hogy még izgalmasabb látványt nyújtson a szoborcsoport. A mű szeptemberre készül el, ekkor lesz az átadása a műtermemben, a következő hónapban pedig felállítjuk a Széchenyi téren. Már alig várom ezt a pillanatot! Remélem ugyanolyan szeretettel fogadják a város lakói, mint ahogyan én készítem nekik. A tér másik felén felállítandó Géza fejedelem szobron is dolgozom már.

Párkányi Raab Péter elárulta, hogy neve ellenére semmi nem köti az Esztergommal szemben található városhoz. – Apai nagyapától örököltem, ő vette fel, amikor a háborút követően magyarosítania kellet a nevét. Hogy pontosan miért ezt választotta, azt nem tudom. Esztergomhoz viszont rengeteg emlék köt. Gyermekkoromban és felnőttként is rengeteget jártam ebben a gyönyörű történelmi városban. Már a levegőjében is érezhető a történelmi múltunk. Fejlődése az elmúlt években mindenki számára látványos. Külön öröm számomra, hogy a szépítés szándéka egyfajta szoborállítási kedvet is magában foglal. Melocco Miklós nemrégiben felállított Szent István megkoronázása című alkotását pedig lenyűgözőnek tartom, mindenkinek megdobogtatja a szívét.”


Megfejtés képekben:


1. kép

2. kép

3. kép

4. kép

5. kép

6. kép

7. kép

8. kép

9. kép

10 .kép

11. kép

12. kép

13. kép


Eddigiek


Térképen


GPS-koordináták:

É 47°47´33.25
K
18°44´38.85´´

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Lacikabácsika

Összesítve:

Anyu54 (65)

Ötvennyolcas (65)

Lacikabácsika (58)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (13)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (6)

LázárE. (2)

Az e heti feladvány képe


Fotó: www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: augusztus 17.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép…

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

Még nincsenek kommentek :(