A testületi első 4 órája: obstrukció érdemi munka nélkül
Közélet
2011. aug. 4.

<p>A mintegy félórás "olvasási szünet" után 3 és fél órás személyeskedő vitával folytatódott a képviselő-testületi ülés. Meggyes frakciója folyamatosan hazugsággal vádolja Tétényit, aki válaszaiban az együttműködés elemi szabályainak megvilágításával próbálja jobb belátásra bírni a frakciót.</p>

A Fidesz-frakció az általa törvénytelennek tartott - egyébként augusztus 1-én törvényesen lezárult - adósságrendezési eljárást vetette a független polgármester szemére. Tétényi Éva pedig azt sérelmezte, hogy a Fidesz-frakció az ülést előkészítő kabinetülésre sem ment el, közlése szerint még azt sem jelezték, hogy nem mennek el az egyeztetésre és nem készek a vele való együttműködésre.

Az ülésre a nyitott ablakokon át behallatszott a térről az ott lévők kiabálása. Bánhidi Vajk, a fideszes képviselők egyike szóvá tette, hogy a polgármester megígérte, a választások után lecsillapítja a városháza előtti Széchenyi tér tüntetőit, akik korábban hevesen demonstráltak a korábbi városvezető, a fideszes Meggyes Tamás ellen. A frakció tagjai jól láthatóan nem értik, hogy a tüntetők lecsillapítása nem Tétényi magatartásán, hanem az övékén múlik.

Steindl Balázs, korábban jogerősen rágalmazás bűncselekményének elkövetéséért már elítélt frakcióvezető szerint Tétényi Évának “sikerült tönkrevágni a várost” az adósságrendezéssel. Azt kérdezte, a polgármester miért akar autót magának, amikor iskolák mennek tönkre. A frakcióvezető szerint ellehetetlenült a hivatali munka, mert nem működik az irányítás.  Tétényi Éva erre reagálva azt mondta, az előző vezetés 23 gépkocsit lízingelt, korlátlan benzinköltséggel, a piaci ár dupláján, közbeszerzés nélkül, a város saját cégétől (melyek megvásárlására is a város adta egyébként a pénzt a cégnek). Hozzátette, hogy a frakció alkalmatlan jegyzőt választott és a munkatársak elmenekültek a hivatalból.

“Nemsokára ott tartunk, hogy a pénzügyi osztályon nem lesz aláírásra jogosult személy, nem tudunk segélyeket sem fizetni. Amíg a hivatal vezetője a polgármestert nem méltatja arra, hogy a szervezeti átalakítást megbeszéljük, és nem adnak munkatársakat, addig nincs mit beszélni az együttműködésről” – mondta a városvezető.

A polgármester kitért arra, hogy az adósságrendezési eljárás során 26 milliárd forintot halmoztak fel – ennek elemeit tételesen felolvasta -, és kiemelte, hogy az összeg még több lesz, mert annak egy része svájci frankban van. A tavaly novemberben még csak 10 milliárd körüli svájci frank alapú tartozás az elmúlt napok svájci frank drágulása következtében már közelebb van a 15 milliárd forinthoz.

A parttalan vitát végül a polgármester saját hatáskörében lezárta. Ezek után a frakció 15 perc szünetet szavazott meg magának, mely után 22:25-kor kezdik el az első napirendi pont tárgyalását.

(forrás)