Fejtörő 60.
Helytörténet
2011. jún. 30.

<p><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Egy éve új városismereti játék indult  <strong><em>fejtörő</em></strong> néven.<br /> Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</span></p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

A múlt heti feladványunk egy igazi "csemege", melynek megtekintéséhez a Deák Ferenc utcát kell felkeresni, és ott is a hetes számot viselő ún. Etter-házat.

Az egyszintes, romantikus stílusban épített ház 1860-ban készült el, az első tulajdonosa Etter Lőrinc serfőző volt. A mesterember 1837-ben jött a németországi Thalhausenből, hogy a nemes italt a magyar sörisszáknak is elkészítse. Lőrinc apja halála után 1849-ben kapta meg a polgárjogot Esztergomban, majd 12 év múltán megengedhette magának, hogy az addig összegyűjtött pénzből házat építtessen magának. A tervezéssel Prokopp János neves pest-budai építészt bízta meg, akinek azt is meghagyta, hogy az építményt szobrászati dísszel tervezze meg.

A ház legdíszesebb része a homlokzat négyablakos főrésze. A szegmentíves, keresztosztású ablakok a közös övpárkányon ülnek, amelyek alatt az ablakkötényeket egy-egy csúcsára állított négyzet díszíti. Az ablakok felett láthatók Marschalkó János szobrász történelmi portréi. A baloldali Garibaldi egyik hazai, esetleg esztergomi harcosát ábrázolja, mellette Bercsényi, továbbá Széchenyi István, majd egy kurucsüveges szabadságharcos portréja.

Az épület szakszerű leírását és történetét Prokoppné Stengl Marianna Műemléki séta című könyvében olvashatjuk.

(Ötvennyolcas)


Megfejtés képekben:

1.kép

2.kép

3.kép

4.kép

5.kép

6.kép


Eddigiek


Térképen


GPS-koordináták:

É   47°47´28.54´
K  18°44´19.33´´

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Lacikabácsika

Összesítve:

Anyu54 (59)

Ötvennyolcas (59)

Lacikabácsika (53)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (13)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (6)

LázárE. (2)

Az e heti feladvány képe

Fotó: www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: július 6.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép…

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)