Polgármesterek találkozója Esztergomban
Közélet
2011. jún. 22.

<p><strong> </strong></p>
<p>Június 10-én, pénteken Esztergomban látták vendégül azokat a városvezetőket, akik elfogadták Tétényi Éva független polgármester meghívását. A rendezvény célja az volt, hogy a készülő önkormányzati törvény, az adósságrendezési törvény, valamint a várható közigazgatási reform hatásaival kapcsolatban egyeztessenek a települések vezetői.</p>

A településekről – bár a meghívó pártsemleges volt – általában a független polgármesterek jöttek el. Többek között képviseltette magát Visegrád, Lábatlan, valamint Fertőd polgármestere, akik többek között beszámoltak arról, hogy településeiken milyen a viszony a testület és a polgármester között. A megjelentek közül többen kísértetiesen hasonló helyzetről számoltak be, mint amilyen Esztergom közéletét jellemzi. A polgármestert Harcon is minden hatás és jogkörétől megfosztották.  Ugyanakkor pozitív példákról is beszámoltak, például Lábatlan és Mogyorósbánya esetében, ahol a hatékony együttműködés és a független érdekképviselet a jellemző. Akadtak olyan települések is, többek között Sümeg és Fertőd, ahol hatalmas adósságállományt örököltek, ezért a mindennapi élet biztosítása komoly erőfeszítést igényel.

Összességében megállapítható, hogy települési szinten a pártpolitikát a helyi érdekek felül kell hogy írják. A független polgármesterek javasolták egy országos szövetség életre hívását, amelynek elnevezése: „Független Polgármesterek a Településekért”. Ez a szövetség érdekképviseletet látna el, elsősorban a polgármesterek jogállásával kapcsolatban, valamint véleményezné a készülő önkormányzatokat érintő törvényeket, javaslatokat.

A szervezet felkutatna és közzétenne olyan jó példákat, amelyek más települések számára is hasznosíthatóak, mint például a közvetlen demokrácia gyakorlása, illetve a közös döntés előkészítés hasznossága, vagy a település életében a takarékos üzemeltetés fontossága. Kiemelt hangsúlyt fektetnének a nyilvánosság bevonására, hiszen ez biztosítja a korrupciómentes és erkölcsi alapon működő önkormányzatiságot.

A független polgármesterek arra hívták fel a figyelmet, hogy a települések életében nem a pártokhoz való hűség, illetve ideológiai elkötelezettség, hanem a település érdeke a legfontosabb. Éppen ezért tartják sürgősnek és szükségszerűnek az országos hálózat kiépítését, ahol mindazokat a kezdeményezéseket és mozgalmakat segítenék, támogatnák, amelyek a települések mindennapjait teszik jobbá. Az aprófalvaktól a nagyvárosokig előtérbe kerülne a civilek véleménye, a civil érdekek képviselete. A szövetséghez bárki, bármely település független polgármestere csatlakozhat, valamint azok a már meglévő szakmai társulások, amelyek ezeket a célokat magukra nézve elfogadhatónak tartják.

Esztergom, 2011. június 21.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-Kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)