Vázlattól a képig – az id. Markó Károly rajzaiból és vázlataiból rendezett kiállítás megnyitója
2011. 06. 18. 17:00

Keresztény Múzeum

Tisztelettel meghívjuk a Keresztény Múzeum

VÁZLATTÓL A KÉPIG - ID. MARKÓ KÁROLY RAJZAI

című időszaki kiállításának megnyitójára

2011. június 18-án 17 órára

A kiállítást megnyitja: SZÜCS GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese

A kiállítást bemutatja: DRAGON ZOLTÁN művészettörténész, a kiállítás kurátora

A kiállítás megtekinthető: 2011. október 2-ig, hétfő, kedd kivételével naponta 10–17 óráig

 

A Keresztény Múzeum kiállítása a budapesti Magyar Nemzeti Galériában 2011. május 5-én nyíló nagy szabású Markó Károly tárlat kísérőrendezvénye. A két kiállítás kiegészíti egymást, hiszen amíg a Magyar Nemzeti Galéria Markó Károly festészetére és a festményein ismétlődő motívumokra fokuszál, addig a Keresztény Múzeum Markó grafikai lapjaiból nyújt egy válogatást.


 

A Keresztény Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó rajzok jól dokumentálják a festő munkamódszerét. Ugyanis Markó, mielőtt a festményeket kivitelezte, vázlatokon és tanulmányokon előre rögzítette az alakokat vagy a tájképi elemeket. Ezeket a rajzokat Markó többször is felhasználta, így a motívumok gyakran ismétlődnek.

A két tárlat összekapcsolását segíti a kiállításrendezés is. Amíg a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán a (Keresztény Múzeumban is bemutatott) rajzok egy részét digitális technikával reprodukáljuk a festmények mellett, addig a Keresztény Múzeumban a grafikák mellett lévő fotóreprodukciók hívják elő emlékeinkből a Budapesten látott festményeket.