Megmenekülhet a zeneiskola
Kultúra
2011. máj. 15.

<p>Szombat késő délután, az egész napos, Prímás-szigeti zeneiskolai majális finisében Udvardyné Pásztor Ágnes igazgató, Tétényi Éva polgármester és Udvardy Mihály alapítványi menedezsment-vezető állt a nagyszínpad mikrofonjai mögé. Bejelentették: egy, a városi zenei élethez kapcsolódó, névtelenséget kérő személy németországi hozzátartozója jelezte: akkora összeggel segíti a Zenede működését, hogy az elkerüli kényszerű bezárását. Feltétele: a megszüntetéssel fenyegetett intézmény továbbra is városi zeneiskola marad.</p>

Éves költségvetésük hetven millió forint körüli összeg; ennek felét az állam állja, a másik felét kell alapítványi segítséggel előteremteni. Az önkormányzat jelenleg nem segíthet, a művészeti oktatás ugyanis nem alapfeladat, s a hatalmas adósságok miatt, kényszerűségből létrehozott válságköltségvetés ezt nem finanszírozhatja. A meglepett, meghatódott közönség – diákok, tanárok, szülők és volt tanítványok, esztergomi polgárok – azt is megtudták, hogy a segítség folyamatos, nem egyszeri, s hogy a  korábbi akciók, koncertek is sokat lendítettek helyzetükön.

A ritka gesztus kapcsán a város vezetője kiemelte: a végső megoldás egy új, a városért valódi felelősséget érző képviselő-testület létrehozása lehet. Ennek érdekében pedig a jelenlegi helyébe, rendkívüli választással egy másikat kell helyezni.

(forrás)