Steindl a felelős a csődért
Közélet
2011. ápr. 13.

<p>Mekkora kárt okozott Steindl Balázs Esztergom városának azzal, hogy nem készített tervet a hitelállomány átcsoportosítására és a likviditás kezelésére? Sajtóközlemény.</p>

A hónapok óta a Meggyes-csoport, illetve a Hídlap által csak a „Tétényi Éva által elindított csődeljárásként” emlegetett adósságrendezési eljárással kapcsolatban tájékoztatom Esztergom város lakosságát, hogy az ellentétben a frakció sajtóközleményeiben, illetve a Hídlapban állítottakkal az Steindl Balázs döntése nyomán indult el. Miközben a Meggyes-csoport Steindl Balázst ajánlja alpolgármesternek, a kérdés az, mekkora kárt okozott a frakcióvezető úr a Pénzügyi Bizottság élén, amikor nem hajtotta végre a tavaly októberi testületi határozatot. A Steindl Balázs vezette bizottság egyértelműen bizonyította alkalmatlanságát, amikor nem vizsgálta felül a 2010. évi költségvetést és nem javasolt határozatokat a képviselő-testület részére, melyek alapján egy takarékos 2011-es költségvetést lehetett volna előkészíteni.

Steindl Balázs, miközben hónapok óta a polgármesterre próbálja hárítani az adósságrendezési eljárás megindítását, arról minden esetben megfeledkezik, hogy Tétényi Évának nem kellett volna törvényi kötelezettségének eleget téve az eljárást kezdeményezni, ha ezt a határozatot a Pénzügyi bizottság és személyesen Steindl Balázs végrehajtja.

A Meggyes-csoport az előző ciklusokban felhalmozott 25milliárd forint adósságot, a tavalyi választási kampányban letagadták, hogy baj lenne, majd az új polgármester szembesítette őket az adósságrendezési eljárást megkövetelő helyzet fennállásával.  A képviselő-testület 2010. október 21-én ki is jelölte, hogy kiknek a dolga a takarékossági javaslatokat a testület elé terjeszteni. Meggyes Tamás, Steindl Balázs és Zoltai Dániel a Pénzügyi, Ellenőrző és Ügyrendi Bizottság tagjai. Mivel nem hajtották végre a határozatot a törvény által előírt 30 napon belül, a polgármesternek nem maradt más választása, mint kérni az adósságrendezési eljárás megkezdését a bíróságtól, a bíróságnak pedig nem volt más választása, mint elrendelni azt.

 

Tétényi Éva

Esztergom polgármestere

 

471/2010.(X.21.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri Steindl Balázst, a PEÜTB (Pénzügyi, Ellenőrző és Ügyrendi Bizottság) elnökét, hogy a likviditási helyzet kezelésére, hitelállományunk átcsoportosítására készítsen tervet és jelentést 30 napon belül. A jelentés elkészítéséhez a Képviselő-testület – a polgármester képviseleti joga mellett – teljes felhatalmazást ad a bankokkal és a hitelezőkkel való egyeztetésre.

2. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a PEÜTB bizottságot az önkormányzat 2010-es költségvetés felülvizsgálatára és a 2011-es költségvetés előkészítésére, takarékossági lehetőségek feltárására.

Felelős: PEÜTB elnöke, Steindl Balázs

Határidő: a jelentés elkészítésére a döntést követő 30. nap

a 2. pont vonatkozásában folyamatos

(forrás)