Fejtörő 46.
2011.03.25. 17:32

Májusban új  városismereti játék indult  fejtörő néven.
Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.

Fejtörő 46: Magyarok Nagyasszonya, Vaskapu

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)


Megfejtés:

Az e heti feladványunk a kertvárosi templom kertjében található homokkő szobor részlete.
A Kertvárosi r. k. templom kertjében, hasáb alakú, lábazattal, párkánnyal tagolt, feliratos talapzaton álló, nodusos, fölötte ívesen kihasasodó kőpillér, rajta Szentháromság szoborcsoport, Immaculatával kiegészítve. A Mária-alak az Atya és Fiú között helyezkedik el, mögöttük a Szentlélek galambja fémből, tízágú fém sugárnyalábban. Malonyai Pál plébános-kanonok atyja emlékére a Dorogi úton kápolnát építtetett, melynek pusztulása után emelték a szobrot 1718-ban. A vasútépítés miatt került jelenlegi helyére. Megújítva 1912-ben, helyreállítva 1989-ben.
Külső leírás:
Esztergom Kertváros főútján, a templomkertben áll. Fejezetes-lábazatos kő talapzaton, íves-hasas oszlopon, magasan elhelyezve látjuk a kőszobrot, az Atya, a Fiú, a Szentlélek és Mária alakját. Az Atya a baljában gömb, a Fiú karján kereszt, a galamb Szentlélek tízágú vas sugárnyalábban. Erősen restaurált, ha ugyan nem új.(Ötvennyolcas)


Az esztergom-kertvárosi templom kertjében áll a Mária megkoronázása szoborcsoport. A képen Jézus látható a kereszttel. Mellette az Atya, előttük Szűz Mária, Fölöttük pedig a Szentlélek. Régebben a Strázsa-hegy közelében állt és az 1683-as párkányi csata elesett hőseinek emlékére állították. (Anyu54)

A templomról

Megfejtés képekben:

1. kép

2. kép


Eddigiek


Térképen


GPS-koordináták:

É   47 44 33 75
K  18 43 41 14

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Lacikabácsika

Összesítve:

Anyu54 (45)

Ötvennyolcas (45)

Lacikabácsika (42)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (12)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (2)

LázárE. (2)


Az e heti feladvány képe


Fotó: Esztergom Anno

A megfejtések beküldési határideje: március 30.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila


Még nincsenek kommentek :(