Mégsem felbújtó Misznéder
Közélet
2011. febr. 23.

<p>Az elsők között szerepelt a nemrég az esztergomi Városházán előkerült listán Misznéder János neve, akit ma jogerősen 1,5 év börtönbüntetésre ítélt a bíróság.</p>

A közvélekedés szerint Meggyes Tamás "ellenségeit" soroló listát a Fidesz manipulációnak tartja, mindenesetre többen a papíron szereplők közül "rosszul jártak" az elmúlt években. Ilyen Misznéder János is, aki a Népszavának hangsúlyozta: az ellene felhozott vádak a jogerős ítéletben gyengültek, így végül meg is felezték az első fokon még 3 évben megszabott büntetését.

A jogerős végzésből kiderült, hogy mégsem bizonyítható Misznéder esetében, hogy felbujtója lett volna Meggyes házának 2008-as felgyújtásával, így csak bűnsegédként ítélték el. A vállalkozó korábban megjegyezte: "bepalizták" őt. Az eljárásban kiderült, hogy egy bűnözői csoport megvetette a lábát Esztergomban, a polgármester elleni akciójukhoz pedig a polgármesterrel vitában álló emberként Misznédert találták meg, aki egy építési ügyben összetűzött az önkormányzattal. Misznéder abban a hiszemben adott át nekik nagyobb összeget, hogy azt a Meggyes elleni sajtókampányra fordítják és nem sejtette, hogy végül ebből pénzelték a gyújtogatást.

Kiderült az is, kik voltak a valódi felbujtók: az akció egyik főszervezőjét jogerősen is beszámíthatatlannak minősítették, és a vádak alól felmentették; kényszergyógykezelést kapott. A másik fő vádlott visszaesőként négy év hat hónap börtönt kapott.

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=397398

(forrás)