Egy át nem vett esztergomi díszpolgárság története
Helytörténet
2011. febr. 21.

<p>Bizonyára sokan egy sokkal kevésbé a múlt homályába vesző történetre asszociáltak a cím olvastán, pedig a történelem ebben az esetben is csak visszamosolyog önmagára. A most bemutatott eset ugyanis 1934-ben történt, amikor Esztergom éppen az aktuális miniszterelnöknek adományozott díszpolgári címet. Gömbös Gyula azonban 1936-ban bekövetkezett halálig nem jött el Esztergomba átvenni az oklevelet.</p>

Az Esztergom és Vidéke 1935. január 13-i száma számol be arról, hogy a "December hónap  legkimagaslóbb eseménye a december 21-én megej­tett vármegyei főjegyző választás és Esztergom városban vitéz jákfai Gömbös Gyula m. kir. miniszterel­nök díszpolgárrá választása volt".

Az ügyről legközelebb augusztusban írt az újság: mint azt a cikkből a város polgársága megtudhatta, a díszpolgári oklevelet 8 hónapon át nem tudták átadni Gömbösnek, bár a polgármester többször is intézkedett az ügyben. Végül dr. Radocsay László főispán személyes közbenjárását kérték a miniszterelnök felé, és valószinűsítették, hogy augusztus 18-án sikerül végre átadni a díszpolgári oklevelet a miniszterelnöknek. Erre azonban sem 1935-ben, sem Gömbös 1936-ban bekövetkezett haláláig nem került sor. Az újság 1936. november 29-i száma szerint "a városi közgyűlés kegyeletes sza­vakkal emlékezett meg vitéz jákfai Gömbös Gyula haláláról". A képviselők a néhai miniszterelnök emlékének néma fel­állással áldoztak  és emlékét  jegyzőkönyben örökítették meg, melynek másolatát és Gömbös Gyula díszpolgári oklevelét az elhunyt öz­vegyének kívánták eljuttatni.

 

(forrás)