Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést az LMP
Közélet
2011. febr. 16.

<p>A Lehet Más a Politika esztergomi szervezete feljelentést tett több, az előző önkormányzati ciklusban született szerződés kapcsán, hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. Az LMP felháborítónak tartja, hogy miközben Esztergom Város polgáraira fejenként 600.000 Ft adósság jut, a felelősök közül többen továbbra is ott ülnek a jelenlegi képviselő-testületben, és folytatni akarják az előző évek felelőtlen gazdaságpolitikáját. Az LMP úgy látja, hogy nincs meg az akarat sem a helyi, sem az országos Fideszben, hogy tisztázza az előző ciklusokban történteket és végre együttműködjön egy konstruktív, megoldásokat kereső, a helyi polgárok érdekeit képviselő testület kialakításában. Ezért az LMP szakértőkkel és jogászokkal együttműködve elkezdte az előző önkormányzati ciklusok szerződéseinek felülvizsgálatát és minden egyes esetben, amelynek kapcsán felmerül a hűtlen kezelés gyanúja, feljelentést tesz. Az első beadvány alapján az Esztergomi Városi Ügyészség már elrendelte a nyomozás megindítását.</p>

Az esztergomi polgármester-asszony sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Esztergom Város lakosaira fejenként 600.000 Ft adósság jut, és az eladósodottság a város működését veszélyezteti. Eközben az egész ország számára nyilvánvalóvá vált, hogy az esztergomi képviselő-testület fideszes tagjai nem hajlandók együttműködni sem az adósságrendezésben, sem más ügyekben az esztergomi polgárok jelentős többsége által megválasztott független polgármester-asszonnyal. Ugyanakkor mindent megtesznek, hogy saját érdekeiknek megfelelően ellehetetlenítsék a város működését és megakadályozzák annak a tényszerű megállapítását, hogy ki a felelős a várost terhelő több, mint 20 milliárd forintos adósságért. Előbbire jó példa a törvénytelen költségvetés, amit a helyi Fidesz megszavazott, utóbbira pedig az a mód, ahogy az LMP által javasolt – az elmúlt önkormányzati ciklusok szerződéseit vizsgáló – valódi tényfeltáró bizottság helyett, egy fideszes „alibi” bizottságot hozott létre, amelynek tagjai a saját korábbi tevékenységüket „vizsgálták”.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az országos Fidesz vezetősége, valamint Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az oly sokat hangoztatott elszámoltatást a Fidesz tisztségviselőire, polgármestereire, tagjaira nézve egyáltalán nem tartja kötelezőnek – sőt, úgy tűnik, még fontosnak sem. Ez alapvetően megkérdőjelezi az „elszámoltatás” hitelességét.

A Lehet Más a Politika mindezeket megelégelve, szakemberekkel és jogászokkal együttműködve elkezdte felülvizsgálni az elmúlt két önkormányzati ciklus szerződéseit és az ehhez tartozó teljesítéseket, kifizetéseket. A vizsgálatok első eredményeképpen az LMP két ügyben tett feljelentést hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt, s az Esztergomi Városi Ügyészség az egyik esetben már el is rendelte a nyomozás megindítását.

A szakértői vélemények elkészültét követően további feljelentések várhatók, amelyekről rendszeresen tájékoztatjuk majd a helyi lakosságot és az országos sajtót.

(forrás)