Válasz a Jobbik nyílt levelére
Közélet
2011. jan. 28.

<p><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><strong><span>Tisztelt Jobbik Magyarországért Mozgalom, Tisztelt Esztergomi Polgárok! </span></strong></span></p>
<p><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><strong></strong></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><strong><span> </span></strong></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><span> </span></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><span>A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 3. sorszámú végzésével elrendelte </span></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><strong><span>Esztergom </span></strong></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><strong><span>Város Önkormányzatával </span></strong></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><span>(2500 Esztergom, Széchenyi tér 1.) szembeni </span></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><span>adósságrendezési eljárás megindítását. Társaságunk, az A CONT(O)-ROLL Kft. (1037 </span></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><span>Budapest, Bécsi út 85.) mint a 7. számú végzéssel kijelölt pénzügyi gondnok a 2011. </span></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><span>január 27. napján a www.szeretgom.hu weboldal útján társaságunknak címzett nyílt </span></span><span style="color: #000000; font-family: 'Book Antiqua', sans-serif;"><span>levelükben foglaltakkal összefüggésben az alábbiakról tájékoztatja. </span></span></p>

A Vaszary Kolos Kórház tekintetében az adósságrendezési eljárás alatt keletkezett költségek kifizetése folyamatos, hangsúlyoznánk, hogy ez nem csak a bérek kiegyenlítését jelenti, a 2010. november 25. napja után történt tényleges teljesítést tartalmazó számlák kifizetésének engedélyezése, ellenjegyzése megtörtént, a kifizetések elhúzódását a törvényben található ellentmondások, valamint a válságköltségvetés elfogadása akadályozta. A kórház tehát az adósságrendezési eljárás alatt keletkezett kifizetéseit folyamatosan teljesíti.

A problémát az adósságrendezési eljárást megelőző időszakban keletkezett követelések kiegyenlítése okozza, mely a kórház által az adósságrendezést megelőzően nem került kifizetésre. A Vaszary Kolos Kórház az önkormányzat költségvetési szerve, így - minden törekvésünk ellenére - az adósságrendezési eljárás hatálya alá tartozik, melyet a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Har. törvény) szabályoz. A Har. törvény szerint ugyanis az eljárás kezdő időpontját (2010. november 25.) megelőzően keletkezett tartozások kiegyenlítésére csak az adósságrendezés keretében – hitelezői igénybejelentés útján - kerülhet sor. Nem tesz tehát e körben különbséget a törvény például aszerint, hogy az adott költség a kötelező feladatok ellátását biztosítja, vagy sem.

Az adósságrendezési eljárás nem egy közigazgatási eljárás, hanem a fent már citált törvény által szabályozott nemperes eljárás, melyben nem az OEP állásfoglalása jogosíthatja fel a feleket kifizetésre, hanem a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság és a törvény (elsősorban a Har.) rendelkezései. Ezen indokok alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a kapcsolatot felvettük és felkértük, hogy közös beadványban forduljunk a Komárom-Esztergom Megyei Bírósághoz, kérve tájékoztatását arról, hogy az OEP finanszírozásból a Kórház részére biztosított összeg a Har. törvény – szűkszavú és feltételezhetően ilyen eset előfordulását számításba nem vevő – rendelkezései és az egészségügyi jogszabályok összevetése alapján kivonható-e az adósságrendezési eljárás köréből.

Azt gondoljuk, hogy a fentiekből is látható, hogy minden lehetőséget megragadunk, hogy a törvényi rendelkezéseket összhangba hozzuk a városban élők érdekeivel, pont azért, hogy ne csak a gazdaságossági szempontokat, hanem az ésszerűség és élhetőség követelményeit is figyelembe véve kerüljön a város adósságrendezési eljárása lefolytatására és reorganizációjára sor.

Remélem a fenti szándékaimban Önöktől is megkapom a segítséget, kérem a jövőbeni előremutatói kritikák megfogalmazása előtt lehetőségük szerint tájékozódjanak Nálam, vagy kollégáimnál, esetleg a kórházban dolgozó főorvosoknál, hogy a további félreértések elkerülhetőek legyenek.

Köszönettel:

A CONT(O)-ROLL Kft.

Szathmáry Tibor pénzügyi gondnok

(forrás)