Hamis a baba?
Közélet
2011. jan. 21.

<p>A “Szent Miklós Program Az Esztergomi Gyermekekért” kezdeményezést 2005 januárjában indította útjára az esztergomi önkormányzat azzal a céllal, hogy az intézkedéscsomag elősegítse a gyermekvállalást Esztergomban, illetve hogy a városban maradásra csábítsa a fiatalokat. A pénzt a Meggyes vezette intézményrendszer működtetése céljára még 2009-ben elzálogosította, a kapott hitelt felélte, a betéteket végül 2010 őszén a bank zálogként magához vette.  Ilyen trükkök százaival kerülgették Meggyesék a valóság beismerését, mely már 2009 év végén látszott: a felelőtlen gazdasági döntésekkel csődbe vitte Meggyes csapata a várost.</p>

A Szent Miklós Alap legfontosabb eleme a születéskor adott félmillió forint és a további húsz éven át, évenként járó ötvenezer forint lenne, melyet kamatostól huszonegy éves korban továbbtanulásra vagy otthonteremtésre lehetne felhasználni. Az előző városvezetés számításai szerint ez az összeg mintegy 3,3 millió forintra rúgna a huszonegyedik évben.

A támogatási szerződést 1252 gyermek szülei írták alá a mai napig. Az októberi választások után derült fény arra, hogy az alapot az előző önkormányzat majdnem teljesen kiürítette. Többszázmillió forint hiányzik a Szent Miklós alap számlájáról, a Meggyes Tamás vezette helyhatóság ezt az összeget a működési költségeinek fedezésére fordította, tehát felélte a gyermekek jövőjét, már a számlán lévő vagyonát. 2010. december 31-én - ha az utalások folyamatosan történtek volna - 1.304.610.834,47 forintnak kellett volna lenni a Szent Miklós-számlán. Ez a 1252 szerződött gyermeknek fejenként, átlag 1.042.021 forintot jelentett volna, bár a számítás ebben az esetben nyílván csak tájékoztató jellegű, hiszen egy féléves és egy 4 éves gyermek esetében más-más összeg jelentkezik. Ezzel szemben a múlt héten a polgármesteri hivatalból kiküldött levelekben az alap 2010-es záróegyenlege 4.908.310 Ft. volt, ami fejenként átlag 3920 forintot jelent. Ugyanilyen tájékoztató jellegű levelet kaptak kézhez a szülők 2010 szeptemberében, akkor még Meggyes Tamás aláírásával, melyet az érintettek összevethetnek a hivatal által január 12-én küldött level tartalmával. Esztergomban ezek szerint hamis a baba is?

 

Forrás: városházi informátor

(forrás)