Régi/új elsőfokú ítélet: bűnös Steindl Balázs
Közélet
2011. jan. 20.

<p>Az Esztergomi Városi Bíróság ma reggel a megismételt elsőfokú eljárásban ismét bűnösnek találta Steindl Balázst, az esztergomi Fidesz szervezet vezetőjét nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményének elkövetésében és ezért 80 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, melyet meg nem fizetése esetén 200 napi fogházbüntetéssel lehet megváltani. Az ítélet nem jogerős, a vádlott fellebbezett ellene.</p>

Steindl Balázs még 2008. nyarán az ETV egyik műsorában meghívott vendégként nyilatkozta az alábbiakat:

Még a Szeretgommal kapcsolatban szerettem volna még annyit: itt ugye mi úgy látjuk, hogy ez a szeptember óta ami vagy nem augusztusban kezdődött ugye tavaly ez az egész támadássorozat, az utca egyirányúsításokkal kapcsolatos tüntetéssel. (…) És ez is egy része, ezek a kiadványok ugyanolyan részei ennek a támadássorozatnak és azt a tényt se hanyagoljuk el, hogy amikor ugye volt a Gyakorló iskolánál az az összejövetel egyik reggel április hetedikén ahol nehezményezték az építkezéssel kapcsolatos rendetlenséget és hiányzó csatornafedél mellett áll ahol ott állt Misznéder János is, Cserép Gábor és Bejó... Cserép János és Bejó Gábor társaságában, hogy ott volt a Polgári Esztergomért Egyesület néhány tagja, Horváth Mihály, Koditek Pál képviselő úr és aznap ugye felvették ezt a felvételt másnap felgyújtották polgármester úr házát ugye kiderült, hogy ki volt az egyik felbújtó majd ugyanaznap este Kovács Gábor a Polgári Esztergomért Egyesületnek az elnöke adott a Szeretgomon interjút. Tehát ezek olyan tények, amik megkérdeződik azt, hogy ez nem egy különálló dolog. Én úgy gondolom, hogy itt minden összefüggésben van mindennel.

Csak a Szeretgommal kapcsolatban még, hogy ez is egy veszélyes játék, hogy kinek adunk teret. Ugyanúgy, ahogy teret adunk a magyar önvédelmi mozgalomnak, ugyanúgy ezek szerintem veszélyes dolgok.

(…)

Csak a kapcsolatokra akartam felhívni a figyelmet ezzel.

A bíróság egy éve, 2010. január 15-én hirdetett első fokon ítéletet. A megyei bíróság azonban eljárásjogi hiba miatt új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el 2010 nyarán. Reméljök, hogy az ominózus TV felvétel harmadik évfordulójára megszülethet a jogerős elmarasztaló ítélet is a Fidesz helyi vezetője ügyében.

Steindl az ügyben végig azzal védekezett: az elmondottakat nem tényállításnak szánta, csupán a véleményét akarta elmondani.

(forrás)