Múltidéző - már 1930-ban is szó volt Esztergom és Dorog egyesítéséről
Helytörténet
2011. jan. 12.

<p>Már 1930-ban is felmerült Esztergom és Dorog egyesítésének lehetősége - az alábbiakban egy erről, és Esztergom ipari fejlesztésének szükségességéről szóló korabeli cikket idézünk</p>

"E kérdés felett megindult vitában számos értékes és helytálló nézet nyilvánult meg. Úgy érzem azonban, hogy a kérdés még nincsen kimerítve. A Doroggal való egyesítés ügye első tekintetre életrevaló gondolatnak látszik, de azonkívül, hogy hosszadalmas eljárást kíván, sok tekintetben nélkülözi azokat az előfeltételeket, melyek az egyesítésnek hatalmi szóval való keresztülvitelét támogatnák.

Egészen más lenne a helyzet, ha Dorog életerejét Esztergomtól nyerné. Hiszen épen az a baj, hogy Esztergomtól függetlenítette magát és a fővárosra támaszkodik. Ebből természetszerűleg folyik, hogy Dorogot hatalmi szóval nem fogják Esztergomhoz csatolni. Az önkéntes csatlakozást pedig — Dorog részéről — mi sem teszi indokolttá. Dorogot az ipari vállalkozás, az ott lévő szénbányák tették naggyá és ezek további fejlesztésének alapjai.

Ha Esztergom fejlődését és helyzetének javítását tűzzük ki célul, nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a mulasztások melleit, melyeket a város vezetősége a múltban téren elkövetett. Alkalmam volt azonban a város jelenlegi vezetőségével gyárak alapításának kérdésé vei beható eszmecserét folytatni és arra a szilárd meggyőződésre jutottam, hogy a város jelenlegi vezetősége átérzi és átlátja annak jelentőségét, hogy a város helyzetének előnyös megváltoztatásában az ipari üzemek létesítése mily fontossággal bír.

Esztergom város népe tanulékony és intelligenciájánál fogva egyenesen predesztinált ipari munkára. Ha csak 500 munkás nyerne Esztergomban ipari alkalmazást, már számottevő mértékben változna meg a város gazdasági képe. Az eddigi okfejtések, melyek a város felvirágoztatását célozták és e lap hasábjain megnyilvánultak, mind a meglévő helyi állapot korrigálását célozták. Új elgondolásokra van azonban szükség. A most meginduló gazdasági felvirágzásban, — aminek a pénz olcsóbbodásával be kell következnie, — új ipari alkotásokra nyílik tér.

A város által nyújtandó kedvezményekkel ipari alkotásokat kell Esztergomban letelepíteni. A város vezetőségét korlátlan megbízásokkal ellátni, hogy a megnyilvánuló lehetőségeket kihasználhassa. Nem lehet ugyanis megkötőit kézzel tárgyalni. Résen kell lenni és független és határozott szóval kell birni a tárgyalásoknál. Szerény nézetei szerint ez lenne Esztergom izolált helyzetéből a helyes kivezető út.

Diamant Károly, EVID 1930. február 20."

(forrás)